Tym razem chciałem podnieść do poziomu sukcesu i zarazem do dumy, oprócz sukcesów sportowych, jeszcze inną dziedzinę naszego życia, a mianowicie jakość biłgorajskiego chleba.
Można powiedzieć, że sukcesy zawsze zadowalają i to w każdej dziedzinie życia, a w sporcie i w działalności gospodarczej szczególnie, gdyż stają się głośne i na ogół są lepiej zauważalne. Sukcesy mają też swój smak, sukcesy smakują i podnoszą prestiż. Prawie zawsze sukcesy poprzedza zwykły upór i duży wysiłek. Sukcesy po tym stają się dumą, a my z nich dumni. Ale czasami sukcesy też szkodzą. Powodują niekiedy zawrót głowy. W głowie pojawia się wtedy woda sodowa, bąbelki, a po pewnym czasie opamiętanie. I bywa, że już jest za późno. Przechodząc do konkretów zacznę od tego, że w Biłgoraju symbolem sukcesów sportowych, choć nie dla każdego, stały się Szóstki, dziewczyny grające w siatkówkę na najwyższym poziomie II ligi. I o nich się mówi i pisze z zachwytem. Natomiast o doskonałym chlebie prawie się nie pisze, również reklam rzucających się w oczy nie widać. A chleb mamy prawie na wyciągnięcie ręki i na co dzień i to do wyboru i do koloru. A jest to duży i niezaprzeczalny sukces sztuki piekarniczej Biłgoraja i okolicy, również na poziomie "szóstek", najlepszych ocen szkolnych. Temu sukcesowi nie grozi woda sodowa. Jest on oparty na bogatym doświadczeniu, często byłych rzemieślników, ma trwałe bodźce rynkowe i będzie na niego zawsze zapotrzebowanie rynku i naszych żołądków. Takiej obfitej podaży smacznego chleba jak w Biłgoraju nie spotkałem jeszcze w Polsce, a podróżując byłem i spożywałem chleb w wielu miastach. Szczególnie dużą wyższość ma, moim zdaniem, chleb biłgorajski nad górnośląskim, gdzie sklepy, nawet te nazywające się domami chleba, oferują tylko kilka rodzajów, a w restauracjach podawany chleb kruszy się i jest suchy i bez smaku. Natomiast w większości biłgorajskich sklepów z pieczywem można nabyć chleb na oryginalnych i naturalnych, chronionych zawodową tajemnicą, zakwasach i polepszaczach. Ma on wtedy aromat prawdziwego chleba, odpowiednią wilgotność i długo nie pleśnieje. Jest to cecha rozpoznawcza dobrego chleba, tego nie sposób podrobić środkami chemicznymi. W przygotowaniu też jest on trudniejszy, a jego cykl produkcyjny jest dłuższy i wynosi nawet 18 godz. Według opinii biłgorajskich mistrzów piekarnictwa, z którymi rozmawiałem, jeden z najwartościowszych chlebów, to chleb razowy z mąki żytniej płatkowanej /grubej jak otręby/ klasy 2000. O chlebie orkiszowym tylko wspomnę. To hit ogólnopolski, robiony z gotowych mieszanek bez innowacji biłgorajskich. Z przekonaniem piszę, że biłgorajanie, których nazywam również biłgorajczykami i biłgorajakami, mogą być dumni nie tylko ze swoich siatkarskich Szóstek i z pozostałych biłgorajskich mistrzów / szczególnie w sportach walki i siłowych/, ale również powinni być dumni z biłgorajskiego chleba i jego producentów. Być może, że w tych sukcesach biłgorajskich sportowców ma duży udział wspaniały i zdrowy biłgorajski chleb. Tak przypuszcza autor. Biłgorajczyk
Na forum istnieje możliwość oceny wypowiedzi, można oddawać głosy pozytywne jak i negatywne.
Ostatnio dodane komentarze
PL
651-fa0
~ biłgorajanka Proszę bardzo i polecam się na przyszłość. Ja osobiście przywiązuję dużą wagę do produktów, które kupuję.
5 lutego 2011
brak ocen
PL
cbe-ff8
~ smakosz Dzięki Biłgorajanko za informację. Oczywiście wybiorę się po zakupy do tego sklepu. Fajnie, że są jeszcze u przedsiębiorcy, które dbają o jakość wyrobów. To się zawsze opłaci bo klient doceni.
5 lutego 2011
brak ocen
PL
e69-6ca
~ biłgorajanka do ~ smakosz polskich wyrobów polecam swojska wędlinę od Strzałki w Puszczy rewelacyjna polędwiczka i kiełbasa ja tam kupuję:)
5 lutego 2011
+1
-1
PL
31c-0a2
~ CC No właśnie, gdzie? Też chętnie się dowiem, od dłuższego czasu kupuję jeden i ten sam rodzaj wędliny, żywiecką suchą z Aldika, droga, ale przypomina mi smaki z dzieciństwa i wogóle się nie nudzi, napewno nie jest moczona w syfach, aby uzyskać większą wagę, ponieważ, jest sucha, ale ulepszaczy smaku nie potrafię wyłapać. Prawdopodobnie są gdzieś w okolicach domowe manufakturki, znają je tylko stali klienci, ale przydałby się jakiś oficjalny punkt z takimi wyrobami.
5 lutego 2011
+2
-0
PL
cbe-ff8
~ smakosz polskich wyrobów Gdzie w Biłgoraju można kupić pyszną swojską kiełbasę z prawdziwego zdarzenia, świeżą i smaczną oraz inne dobrej jakości wędliny a nie jakieś okropieństwa długo przechowywane w workach foliowych, bez smaku, nie przyprawione i tłustawe. Bo pieczywo bezapelacyjnie najlepsze z piekarni Mudy ( bez polepszaczy).
5 lutego 2011
+1
-1
PL
9cb-370
~ swojak oooo z piekarni z chrzanowa no to trzeba zobaczyc i kupic ten chlebus! a co do piekarni to mysle ze muda ma dobre bulczyny a i jeszcze lubie chlebek żytni od Kotowskiego taki z Dynia jest super z maselkiem mniam proponuje wszystkim sprobowac!
29 stycznia 2011
+3
-2
PL
34f-37b
~ qw najlepszy jest chleb z piekarnie z chrzanowa , można go kupić tylko w jednym miejscu w Biłgoraju,na przeciwko kina jest maly sklepik wędliniarski i tam tez sprzedają ten chleb,,,leży nawet tydzień i nie kruszy się
27 stycznia 2011
+2
-0
PL
cbe-ff8
~ wybredny klient Piekarnia Mudy póki co nie ma konkurenta i kontroli na ulepszacze nie musi się bać. Na drugim miejscu Bryła. Natomiast niektóre piekarnie ( powstrzymam się od podawania nazw)produkują wprawdzie "puchate" pieczywo, które jest faszerowane czymś, czego jeść nie warto. Na taki "puch" reaguje zdrowie, prędzej czy później. I takie piekarnie powinny być zamykane, oczywiście należy wprowadzać kontrolę pieczywa. Może Sanepid powinien to robić. Jakość pieczywa jest bardzo ważna. Dlatego wolę ominąć pobliskie sklepy i przespacerować się te kilkaset metrów do punktów sprzedaży pieczywa z piekarni Mudy.
27 stycznia 2011
+3
-1
PL
5be-88a
~ sw ja jem od Kulanicy - dowożą mi pod dom codziennie
27 stycznia 2011
+2
-0
PL
945-86b
~ angielka nie ma jak chleb od Mudy - kupiony przy dzwonnicy w Puszczy. Taki chleb śmi mi się na emigracji!
27 stycznia 2011
+1
-1
PL
ec2-4fe
~ h Kotowski ... a najtaniej kupicie go w BIEDRONCE
27 stycznia 2011
+4
-3
PL
89f-564
~ ogrody. dla mnie najlepsze, najbardziej zróżnicowane, a przede wszystkim świeże jest pieczywo od Aniołkaa
26 stycznia 2011
+2
-2
PL
3f1-21f
~ kepy Najlepsze pieczywo od Bryły!
26 stycznia 2011
+2
-2
PL
39c-d8b
~ artur uwazam, ze najlepszy chleb ma Kotowski
26 stycznia 2011
+5
-4
PL
cbe-ff8
~ obserwator Myślę, że powinny być specjalne kontrole i piekarnie zastruwające pieczywo ulepszaczami ( to są okropne świństwa) powinny być zamykane. Póki co,pewnie tylko Muda by został, a inni musieliby skończyć z niecnymi praktykami.
26 stycznia 2011
+4
-0
PL
cab-e01
~ ziomal świr Moim zdaniem najlepszy chleb w powiecie jest z piekarni z biszczy wymiata wszystkich biłgorajskich piekarzyków jest robiony na zakwasie spróbójcie zapraszam
26 stycznia 2011
+1
-1
PL
89f-564
~ miejscowy ja uważam, że najlepszy jest chleb, a w zasadzie chleby od "aniołka" - te zwykłe posypywane makiem i pieczone na otrębach oraz chleby cebulkowe. Takie jest moje zdanie, a zaopatrywałem się w zasadzie we wszystkich naszych pikarniach
26 stycznia 2011
brak ocen
PL
cbe-ff8
~ smakosz Piekarnia Mudy, wszystkich przebija, pieczytwo bwez konserwantów, na zakwasie, spory asortyment, smaczne i zdrowe.
26 stycznia 2011
+2
-1
PL
d51-1e6
~ swojak hmmm a waszym zdaniem ktora piekarnia najlepszymy gatunkami chlebow przebija na Biłgorajskim rynku??
26 stycznia 2011
+2
-1
PL
cbe-ff8
~ czytelnik Chleb smakuje mi z trzech biłgorajskich piekarni a nalepszy, najzdrowszy jest ten na zakwasie ( bez konserwantów). Wszyscy na pewno wiedzą jaką piekarnię mam na myśli. Szóstka ani mistrzem Polski ani świata póki co nie jest, choć tego im życzymy.Jeśli chodzi o sport, to biłgorajski ZNICZ ma się czym pochwalić, są też laureaci z Biłgoraja w innych dziedzinach, np. literaci. No i chleb ok.,zwłaszcza z jednej piekarni zasługuje na złoty medal.
26 stycznia 2011
+2
-2
PL
34f-37b
~ sa Najlepszy jest od Mudy chleb ,puzniej od Bryły i reszte tych piekarzyków co wyrabiaja bułkowaty chleb
26 stycznia 2011
+3
-1
PL
41e-1af
~ bilgorajanin chleb w naszym Biłgoraju jest owszem dobry ale na pewno nie najlepszy w Polsce (polecam kosztować w karczmach na śląsku). Jeżeli chodzi o cebularze i zapiekanki to nie ma innej opcji. Nigdzie lepszych nie smakowałem. Ponadto dodam że poziom biłgorajskiego jedzenia w pizzeriach i tym podobnych kebabowniach jest bardzo wysoki.
26 stycznia 2011
+5
-0
PL
703-e3f
~ mieszkaniec tak jest, nasz chleb jest najlepszy, jeśli nie wierzycie to spróbujcie chodź raz ze stolicy
25 stycznia 2011
+7
-0
PL
dbc-c01
~ gosc czlowieku ty chyba nie jadles innego chleba bywam czasem w Bilgoraju itego chleba nie idzie jesc
25 stycznia 2011
+0
-12
PL
7e6-8a5
~ anonim nie ma lepszego!
25 stycznia 2011
+3
-1
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
Biłgorajski Weekend Cudów - Szlachetna Paczka na finiszu
W dniach 13 i 14 grudnia w Biłgoraju odbywa się finał Szlachetnej Paczki - znanej inicjatywy społecznej, która łączy darczyńców z potrzebującymi rodzinami. Tegoroczny sztab lokalny działa w Biłgorajskim Centrum Kultury.
w czwartek, godzina 14:32
Dąbrowica
Spłonął kompleks budynków. Trwa szacowanie strat
w czwartek, godzina 12:24
Biłgoraj
Biłgorajskie przedsiębiorstwa w rankingu największych firm w kraju