To już tradycja, że uczniowie klas gastronomicznych ZSZiO pod kierunkiem opiekunów przygotowują specjalną prezentację świątecznych potraw i dekoracji. To doskonała okazja nie tylko do nauki o polskiej kuchni i tradycjach świątecznych, ale i do wprowadzenia nowatorskich rozwiązań.
Tym razem stół wigilijny został zaprezentowany w środę 20 grudnia. Potrawy zaprezentowane na świątecznym stole były utrzymane w tradycyjnym polskim klimacie. Wśród przygotowanych dań znalazły: barszcz wigilijny z uszkami, pierożki drożdżowe z kaszą, kulebiak, kapuśniaczki, karp smażony, tymbaliki z dorsza, śledzie pod pierzynką i po kaszubsku, gołąbki z kaszą i grzybami, sałatka z ciecierzycy, kompot z suszonych owoców.
Nie zabrakło słodkości. Na stole pojawiły się babeczki z makiem i bakaliami, pierniczki, babka anielska, ciasto z orzechami i makowiec. Uzupełnieniem wystawy były dekoracje świąteczne w postaci chatki z piernika i lukrowanych jabłek.