Spotkanie przedwyborcze odbyło się w biłgorajskim Parku Solidarności, 26 września. Zorganizowali je kandydaci, którzy powalczą o miejsce w parlamencie, czyli Małgorzata Gromadzka i Stanisław Żmijan, nie zabrakło też działaczy i sympatyków. Spotkanie poprowadziła Zofia Woźnica, radna Sejmiku Województwa Lubelskiego, byli też Michał Dec, były wiceburmistrz Biłgoraja, czy obecnie pełniący tę funkcję Jarosław Bondyra.
Kandydaci zabiegając o głosy wyborców przekonywali, że są kandydatami godnymi zaufania. - Wszyscy, którzy mnie znają i obserwują moją działalność wiedzą ile wysiłku i wkłady włożyłam w rozwój samorządu, organizacji samorządowych, zwłaszcza w kwestiach polityki skierowanej do rodzin, sama jestem matką 4 dzieci, dlatego szczególnie zależy mi na tym, by polska rodzina została otoczona opieką, miała zapewniony byt, ale też opiekę zdrowotną - mówiła Małgorzata Gromadzka. Podkreśliła też, że wspólnie z mężem prowadzi certyfikowane gospodarstwo role, dlatego szczególnie zależy jej, by w działalności poselskiej wesprzeć rolników.
Do swoich politycznych oponentów, a zarazem kandydatów na posłów zaapelowała o wzajemny szacunek i stosowanie w kampanii wyborczej zasad fair play. - Już teraz dziękuję wszystkim, którzy udzielają nam poparcia, spotykam się z przejawami sympatii i szacunku do mojej działalności. Proszę tylko o to, by przy urnie zadecydował głos rozsądku, musimy walczyć o to, byśmy żyli w demokratycznym państwie prawa - dodała Gromadzka.
Stanisław Żmijan podkreślił za to swoje doświadczenie w pracy parlamentarzysty, posłem jest już od 18 lat. - Mieszkańcy miast, miasteczek i wsi oczekują od polityków, by zajmowali się pracą, a nie nieustającymi awanturami, trzeba zakończyć wojnę polsko - polską tak bardzo szkodzącą nam wszystkim. W naszym życiu publicznym potrzeba rozwagi, spokoju, dialogu i wzajemnego zrozumienia, dlatego w parlamencie powinni zasiadać doświadczeni posłowie, którzy zamiast ideologicznej wojny i awantur będą rozwiązywać realne problemy obywateli - mówił za to Stanisław Żmijan i podkreślił, że przez prawie 2 dekady w Sejmie doskonale poznał zasady funkcjonowania tej izby, co znacznie ułatwi dalszą pracę.
Swoje poparcie dla kandydatów Koalicji Obywatelskiej wyraziła posłanka Genowefa Tokarska, ale także Michał Dec. Podkreślali dobrą współpracę podczas zabiegania o inwestycje, które były realizowane w regionie.
Do urn pójdziemy już 13 października, czyli pozostało zaledwie 16 dni. Wybierzemy 460 posłów i 100 senatorów. Mieszkańcy powiatu biłgorajskiego będą mogli zagłosować na jednego ze 137 kandydatów do Sejmu i jednego z 3 kandydatów do Senatu. W okręgu nr 7 (Sejm) mamy do obsadzenia 12 mandatów poselskich, a w okręgu nr 19 (Senat) 1 mandat senatora.