Czym jest pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli to pyłek kwiatowy zmieszany ze śliną pszczół oraz nektarem. Owady przenoszą go do ula w postaci tzw. obnóży, a następnie składają w komórkach plastra. Jego głównym zadaniem jest zaspokajanie bieżących potrzeb pokarmowych pszczół. Pyłek jest również gromadzony w charakterze zapasów na czas, kiedy dostępność pożywienia jest ograniczona. W komórkach plastra pyłek jest ubijany przez owady i zalepiany miodem oraz woskiem. W tych warunkach dochodzi do jego fermentacji, w wyniku której wytwarza się kwas mlekowy, pełniący rolę naturalnego konserwantu.
Pyłek pszczeli właściwości
Pyłek pszczeli jest znany od bardzo wielu lat. Jego właściwości były cenione już w czasach prehistorycznych. Stosowano go przede wszystkim jako produkt leczniczy wspomagający walkę z rozmaitymi schorzeniami. Współczesne badania naukowe potwierdzają jego lecznicze właściwości. Dowodzą także niezwykłych walorów odżywczych. Na chwilę obecną wiadomo, że pyłek pszczeli zawiera ponad 200 substancji aktywnie czynnych. W jego składzie znajdują się witaminy, minerały, enzymy, lipidy i kwasy tłuszczowe. Na szczególną uwagę zasługują aminokwasy stanowiące element budulcowy komórek. Ich zawartość w pyłku dochodzi do 12%. Warto zwrócić uwagę na węglowodany i przeciwutleniacze. Te ostatnie skutecznie zwalczają wolne rodniki, przeciwdziałając rozwojowi chorób cywilizacyjnych i opóźniając procesy starzenia się organizmu.
Pyłek pszczeli - nie tylko na grypę
Jeszcze do niedawna produkty pszczelarskie były stosowane przede wszystkim w kuracji przeziębień i infekcjach górnych dróg oddechowych. Badania prowadzone w ostatnich latach dowiodły, że pyłek pszczeli znajduje też zastosowanie w profilaktyce i leczeniu wielu innych schorzeń. Jest szczególnie zalecany osobom cierpiącym na choroby układu krążenia. Zawarta w nim arginina obniża napięcie ścian naczyń krwionośnych, redukując ryzyko wystąpienia zawału. Zapobiega ponadto zlepianiu się erytrocytów. Pyłek pszczeli zwiększa ponadto ilość czerwonych krwinek oraz podnosi stężenie żelaza we krwi, przez co jest rekomendowany osobom zagrożonym anemią. Wykazuje ponadto znakomity wpływ na układ pokarmowy. Pobudza apetyt i wspomaga rozwój mikroflory bakteryjnej. Jego działanie antyseptyczne powoduje, że może być stosowany wspomagająco w leczeniu biegunek oraz zatruć pokarmowych. Właściwości detoksykacyjne pyłku sprawiają, że znakomicie wspiera wątrobę i stymuluje jej komórki do regeneracji. Zwiększając wydzielanie insuliny, obniża poziom cukru we krwi, co powoduje, że powinien stanowić składnik diety diabetyków. Pyłek pszczeli to także świetny specyfik wspomagający układ nerwowy. Wykazuje działanie uspokajające, pozwala skutecznie walczyć ze skutkami stresu oraz przemęczenia. Zwiększając ukrwienie tkanki nerwowej, poprawia pamięć i koncentrację. Pyłek kwiatowy, stosowany regularnie, może ponadto przeciwdziałać rozwojowi schorzeń prostaty.
Bez względu na to, czy szukasz sposobu na to, aby wspomóc organizm w walce z chorobą, czy chcesz znaleźć wieloskładnikowy, naturalny suplement diety, pyłek pszczeli powinien znaleźć się w Twojej kuchni. Możesz spożywać go solo lub wymieszać z miodem, jogurtem, mlekiem czy twarożkiem. W każdym przypadku będzie świetnie smakował i przyczyni się do poprawy Twojej kondycji zdrowotnej. Jeśli szukasz dobrej jakości pyłku pszczelego sprawdź ofertę sklepu internetowego Słoik Miodu na www.sloikmiodu.pl/pylek-pszczeli-kwiatowy oraz https://allegro.pl/oferta/pylek-kwiatowy-pszczeli-1kg-wzmocnij-odpornosc-7184812490.