Każda z grup przygotowała własną potrawę. Zajęcia miały więc charakter wymiany kulinarnych doświadczeń. Zaproszeni do Obszy zawodowi kucharze nie tylko zdradzali tajniki swojej wiedzy, ale też korzystali z doświadczeń roztoczańskich gospodyń. Mogli w ten sposób poznać jak przygotowuje się regionalne potrawy charakterystyczne dla Roztocza.
Każda z grup przygotowała własną potrawę. Zajęcia miały więc charakter wymiany kulinarnych doświadczeń. Zaproszeni do Obszy zawodowi kucharze nie tylko zdradzali tajniki swojej wiedzy, ale też korzystali z doświadczeń roztoczańskich gospodyń. Mogli w ten sposób poznać jak przygotowuje się regionalne potrawy charakterystyczne dla Roztocza. Z kolei gospodynie miały okazję nauczyć się od kucharzy wykonywania nowych potraw i sposobu ich podawania. Na koniec oczywiście można było spróbować wszystkich specjałów jakie pojawiły się na stołach. Z okazji niedawnego Dnia Kobiet, panie otrzymały też kwiaty od wójta gminy Obsza Andrzeja Placka.
"Zasmakuj w tradycji" to projekt mający promować tradycyjne produkty kulinarne Lubelszczyzny. Podczas warsztatów uczestnicy pod okiem profesjonalistów przygotowują wybrane potrawy. Projekt jest realizowany przez Lokalne Grupy Działania: "Ziemia Biłgorajska", "Ziemia Kraśnicka" i "Kraina wokół Lublina".
Harmonogram warsztatów znajdą Państwo w artykule Warsztaty kulinarne w powiecie
(fot. organizatorzy)