Wszystkich zebranych na spotkaniu powitała Ewa Madejek i zaprosiła na przygotowaną część artystyczną, podczas której swoimi talentami popisywali się m.in. młodzi piosenkarze, czy muzycy. Z przedstawieniem "Zielony kapturek" wystąpili za to uczniowie z klasy trzeciej, a Studio Tańca "Styl" działające przy Młodzieżowym Domu Kultury urozmaiciło tę część tańcem dyskotekowym.
Podczas "Wieczoru Otwartego" informacje o funkcjonowaniu szkoły przekazał rodzicom dyrektor Marian Kurzyna, w tym czasie najmłodsi uczestniczyli w zajęciach ruchowych, na sali gimnastycznej.
- Jesteśmy jedną z szesnastu szkół w Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej, która nosi imię Prymasta Stefana Kardynała Wyszyńskiego. Nie ukrywam, że cały proces wychowawczy w szkole opieramy właśnie na nauczaniu Prymasa. Prowadzimy kształcenie w duchu umiłowania Ojczyzny - mówił do rodziców dyrektor Kurzyna.
Przekonywał do swojej szkoły także mówiąc o dobrych wynikach uczniów z egzaminów, jak również o osiąganych przez młodzież wynikach w sporcie. Wspomniał o organizowanych zajęciach plenerowych, podczas których dzieci mają okazję nauczycie się równie wiele, co siedząc w szkolnej łąwce. - Uczymy naszych uczniów także szacunku do przyrody, w tym celu organizujemy np. Dzień Niezapominajki, czy Dzień Bociana. Chcemy w ten sposób kształtować wrażliwość młodych ludzi - dodał dyrektor.
A czy takie spotkanie przekona niezdecydowanych do zapisania dziecka właśnie do tej szkoły? - Nie mieszkam w obwodzie Szkoły Podstawowej Nr 1, ale przyszłam na Wieczór Otwarty, żeby zobaczyć jakim zapleczem dysponuje szkoła. Bardzo mi się spodobało to, że dyrekcja włożyła wysiłek w przygotowanie takiego spotkania i zechciała porozmawiać z rodzicami. Być może właśnie tutaj moje dziecko będzie chodziło przez najbliższe kilka lat - powiedziała w rozmowie z bilgorajska.pl jedna z matek.