Oprócz tradycyjnych okapów kuchennych umieszczanych przy ścianach w sprzedaży można znaleźć również specjalne okapy montowane na środku pomieszczenia. Najczęściej mamy wtedy do czynienia z tak zwanymi okapami wyspowymi, które idealnie nadają się do pochłaniania zanieczyszczeń kuchennych powstających podczas gotowania na kuchence na wyspie kuchennej.
W sprzedaży można znaleźć obecnie pełną gamę okapów wyspowych - na co warto zwrócić uwagę podczas poszukiwania tego najlepszego?
1. Wymiary okapu
Okapy wyspowe są na ogół dość duże, na przykład w wymiarze 60 cm czy 90 cm, ale można również znaleźć modele o mniejszych, bardziej kompaktowych wymiarach, na przykład 40 cm, które lepiej sprawdzają się w małych pomieszczeniach.
Rozmiar okapu należy dobrać w zależności od rozmiaru kuchenki oraz wyspy kuchennej. W większych kuchniach lepiej zdecydować się na większy okap wyspowy, który pozwoli na wydajniejsze pochłanianie zanieczyszczeń i oparów.
2. Tryb pracy okapu
Okapy działają w dwóch głównych trybach - jako wyciąg albo jako pochłaniacz. Okapy wyspowe możemy znaleźć w sprzedaży w dwóch tych wariantach.
Okap pracujący jako wyciąg musi być podłączony do instalacji wentylacyjnej, za pomocą której może następnie odprowadzać zużyte powietrze wraz z zanieczyszczeniami i zapachami kuchennymi. W przypadku okapów kuchennych konieczne jest zatem wykonanie specjalnej instalacji prowadzącej nad wyspę kuchenną.
W tych kuchniach, w których nie ma możliwości zamontowania instalacji wentylacyjnej najlepiej sprawdzają się okapy pracujące jako pochłaniacz. W tym przypadku nie ma potrzeby podłączania okapu do instalacji - wykorzystywane przez niego filtry pozwalają jednak na skuteczne pochłanianie zapachów i zanieczyszczeń tłuszczowych.
Wiele modeli okapów pracuje w dwóch trybach - można używać ich jako wyciągi po podłączeniu do wentylacji albo jako pochłaniacze, gdy wentylacja nie jest dostępna.
3. Wydajność okapu
Na efektywność działania okapu kuchennego wpływa jego wydajność, a mianowicie parametry jego turbiny. Wydajność podawana jest w metrach sześciennych na godzinę - im jest ona wyższa, tym okap działa skuteczniej.
Skuteczność pochłaniania zależy od stopnia prędkości okapu, dlatego też warto wybrać model, który posiada przynajmniej trzy stopnie prędkości - można wtedy dopasować je do indywidualnych potrzeb.
4. Sterowanie okapem
Ważne jest również wybranie okapu wyspowego pod względem jego sterowania. Ze względu na miejscem montażu panel sterujący powinien być łatwo dostępny. Nowocześniejsze okapy, na przykład okapy wyspowe firmy Nortberg, wyposażone są również w piloty sterujące.
Dodatkowym plusem ułatwiającym korzystanie z okapu jest timer, który pozwala na ustawienie czasu pracy okapu - po wyznaczonym czasie okap będzie mógł wyłączyć się automatycznie.
5. Oświetlenie w okapie
Okap wyspowy powinien być również wyposażony w funkcję oświetlenia - dzięki temu można dobrze doświetlić kuchenkę podczas gotowania bez potrzeby montowania na środku kuchni dodatkowych lamp.
W nowoczesnych okapach stosuje się przede wszystkim najnowszej generacji oświetlenie LED, które doskonale łączy w sobie wysoką energooszczędność wraz z żywotnością. Diody ledowe nie wymagają wtedy szybkiej wymiany na nowe - mogą służyć nawet przez lata przy regularnym używaniu okapu.
Do zapoznania się ze swoimi modelami okapów wyspowych zaprasza marka Nortberg - jeden z czołowych dostawców nowoczesnych okapów on-line. Pełna oferta okapów marki dostępna jest na stronie internetowej pod adresem: https://nortberg.pl/k,1,wyspowe.html. Życzymy udanych zakupów!