Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  
Przeczytaj:
Rozmiar tekstu:
AAA
BIŁGORAJ
2016.05.04 09:56

Kurs carvingu w ZSZiO

Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach wywodząca się z Dalekiego Wschodu. Tej techniki uczyli się nauczyciele i uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących.
Kurs carvingu w ZSZiO
Kurs carvingu w ZSZiO

W krajach azjatyckich znany jest już od co najmniej kilkuset lat. Na początku XXI wieku carving stał się popularny także w innych częściach świata, w tym w Europie. Dziś jest także dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy. Najpopularniejszymi owocami i warzywami używanymi w carvingu są arbuzy, melony, dynie, papaje, ananasy, rzodkiew, buraki, selery, marchewki.

Najczęściej tworzy się motywy roślinne, czasem zwierzęce. Popularne są także dodatkowe ozdoby w postaci liści lub gałązek. Celem carvingu jest uczynienie jedzenia bardziej atrakcyjnym i apetycznym, a także łatwiejszym do skonsumowania. Goście są zachwyceni uhonorowaniem ich wizyty wspaniałym powitaniem w postaci pięknych dekoracji potraw i napojów. Chcąc doskonalić swoje umiejętności, poznać nowe sposoby dekorowania potraw, a także wyjść naprzeciw oczekiwaniom dzisiejszego rynku pracy w dniu 22 i 23 kwietnia 2016r. zorganizowano w Zespole Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju kurs carvingu. Szkolenie było prowadzone przez pana Dariusza Ślusarczyka, który jest organizatorem, koordynatorem i sędzią technicznym na Mistrzostwach Polski w Carvingu. W kursie uczestniczyła młodzież klas: III TG, IV TG i III L, a także nauczyciele przedmiotów gastronomicznych. Uczestnicy kursu zapoznali się z historią carvingu, narzędziami i podstawowymi technikami rzeźbienia w warzywach i owocach. Tworzyli własne kolorowe kompozycje dekoracji między innymi z rzodkiewek, cukinii, kapusty pekińskiej, melonów, papryki. Wszyscy z dużym zaangażowaniem uczestniczyli w zajęciach. Mamy nadzieję, że to początek pięknej przygody kulinarnej związanej ze sztuką carvingu.

ZSZiO
REKLAMA
Oceń:
0 głosów
ZSZiO dodany
 
Odsłon: 3621
Dodaj zdjęcie
tagi: ,

Waszym zdaniem (0)

Podaj login i hasło:
Login:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Zarejestruj się
Jesteś już zarejestrowany na bilgorajska.pl? Zaloguj się
Imie lub nazwa:
Treść komentarza:
Przepisz niebieski tekst z obrazka wyżej:
Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
reklama
REKLAMA
REKLAMA

Najpopularniejsze

REKLAMA
Gazetka Lidl - Zobacz aktualne promocje i nowe gazetki na stronie Moja Gazetka
REKLAMA
6 stycznia 2025 Biłgoraj
Największy Orszak Trzech Króli w powiecie [NOWE ZDJĘCIA]
W poniedziałek, 6 stycznia, czyli święto Objawienia Pańskiego, w Biłgoraju zorganizowana została kolejna edycja Orszaku Trzech Króli. Uczestnicy przeszli od sanktuarium św. Marii Magdaleny do Biłgorajskiego Centrum Kultury.
dzisiaj, 09:25 Powiat
Kilkadziesiąt miejscowości bez prądu, w tym Biłgoraj
dzisiaj, 15:31 Hedwiżyn
Hedwiżyn rozbrzmiał kolędami
6 stycznia 2025 Chmielek
Zmarł ks. Marek Tworek - proboszcz parafii Chmielek
W poniedziałkowe przedpołudnie, 6 stycznia, w gminie Łukowa doszło do tragicznego wypadku, w którym zginął ks. Marek Tworek, proboszcz parafii w Chmielku.
dzisiaj, 13:56 Stary Bidaczów
Symbol pamięci powstańców 1863 uroczyście poświęcony
w piątek, godzina 12:38 Biłgoraj
Jest dyrektor nowej jednostki
 
telRedakcja telefon

533 188 100

alarmSkrzynka alarmowa

alert@bilgorajska.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@bilgorajska.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball