W okręgu nr 7 do podziału było 12 mandatów poselskich. 8 z nich wywalczyło Prawo i Sprawiedliwość, 2 Platforma Obywatelska, jeden mandat Polskie Stronnictwo Ludowe. Kukiz'15 będzie miał jednego posła z tego okręgu. W niższej izbie parlamentu zasiądą trzy osoby z terenu powiatu biłgorajskiego.
Podczas wyborów parlamentarnych, które odbyły się w minioną niedzielę, 25 października, mieszkańcy okręgu nr 7 wybierali spośród 199 kandydatów na posłów oraz 5 kandydatów na senatorów.
W tej grupie znalazło się 11 przedstawicieli powiatu biłgorajskiego. Troje z nich otrzymało na tyle dużą ilość głósów, że zasiądą w Sejmie VIII kadencji.
Wyborcy docenili pracę dotychczasowej posłanki Genowefy Tokarskiej. Otrzymała ponad 4,5 tys. głosów i jako jedyna z listy PSL w naszym okręgu wejdzie do Sejmu.
W ławach poselkich tabliczki ze swoimi nazwiskami odnajdą także członkowie Prawa i Sprawiedliwości: Agata Borowiec i Piotr Olszówka.
Genowefa Tokarska jako pierwsza kobieta pełniła funkcję wojewody lubelskiego, wcześniej była wójtem gminy Biszcza, od 4 lat jest posłem na Sejm RP. Agata Borowiec to 28-letnia radna Sejmiku Województwa Lubelskiego. Pochodzi z Aleksandrowa. Piotr Olszówka to zamieszkały w Starym Bidaczowie szef biłgorajskiego PiSu, dotychczas pełnił funkcję radnego Rady Powiatu Biłgorajskiego, z wykształcenia jest pedagogiem.
Na forum istnieje możliwość oceny wypowiedzi, można oddawać głosy pozytywne jak i negatywne.
Najwyżej oceniane komentarze
PL
2fb-619
~ Mac Straciłem wiarę w przyszłość Polski. Wystarczy miec brata który ma gazetę, trochę pieniędzy, photoshopa i ludzie bedą głosować. Co p. Borowcowa do tej pory osiągnęła?? Czy może sie pochwalić?? Kto jest w temacie to wie jak brała pieniądze z UE na szkolenia których nie było, a następnie były ale z poziomem poniżej krytyki. To jest sitwa, teraz bedzie wynajmować biuro u swojego brata za grube pieniądze a brat bedzie jej pisać wychwalajace artykuły. Tak samo jak teraz działali z Zawislakiem.
27 października 2015
+55
-20
FR
6c6-be6
~ Bankowiec UWAGA Poseł Olszówka może nie być długo posłem. Jest informacja o fałszywym zatrudnieniu i pobraniu kredytu na mieszkanie>>> Niestety wyłudzenie kredytu. Wystarczy donos> Jeśli będzie to sprawdzone straci mandat Posła i Powiatowego
28 października 2015
+28
-5
PL
850-779
~ LIPA po raz kolejny stwierdzam ze polacy to idioci, a przed odebraniem karty wyborczej powinien być test na znajomość kierunków politycznych.
27 października 2015
+21
-3
Ostatnio dodane komentarze
PL
98e-a4d
~ Lekarz S Zarabiam codziennie po 1500pln dzięki stronie: http://www.typbet.com - skończyły mi się problemy finansowe>
31 października 2015
+12
-3
PL
f75-901
~ Jasio. Mamy posłów i powinniśmy teraz być z ich, zadowoleni. Wola ludu wolą Bogów. Proszę zebrć się w garść. Nie robić z siebie, durniów. Mamy posłów, ok.
30 października 2015
+0
-7
US
8ac-80e
~ Princessa no to macie swoich przedstawicieli to świadczy jakim społeczeństwem jesteście by wybierać takie miernoty które nawet w sejmie razu się nie odezwą będą jedynie maszynkami do głosowania bo jak im się zdarzy odezwać to będzie pośmiewisko. Powinni Borowcową zaprosić do jakiegoś programu w tv to szybko byście się przekonali na kogo głosowaliście.
29 października 2015
+7
-1
PL
216-932
~ Swój Brawo PiS! Teraz pora na porządki po rządach PO i PSL. A te wpisy na dole to chyba srogie łzy przegranych. No cóż... Brawo PiS!
29 października 2015
+3
-10
PL
216-932
~ Swój Brawo PiS! teraz Polska będzie lepsza! A przegrani to chyba wyżywają się tymi nieprzychylnymi wpisami:) No cóż... Dzisiaj to PiS jest na topie. Brawo! Brawo! Brawo!
29 października 2015
+2
-8
DE
344-e3d
~ alex 11. Stosunki przedmałżeńskie i „małżeństwa na próbę” „Wiele osób zamierzających zawrzeć małżeństwo domaga się dzisiaj swoistego prawa do próby. Bez względu na powagę tego zamiaru ci, którzy podejmują przedmałżeńskie stosunki płciowe, ‘nie są w stanie zabezpieczyć szczerości i wierności relacji międzyosobowej mężczyzny i kobiety, a zwłaszcza nie mogą ustrzec tego związku przed niestałością pożądania i samowoli” (Kongregacja Nauki Wiary, dekl. Persona humana, 7). Zjednoczenie cielesne jest moralnie godziwe jedynie wtedy, gdy wytworzyła się ostateczna wspólnota życia między mężczyzną i kobietą. Miłość ludzka nie toleruje ‘próby’. Domaga się całkowitego i ostatecznego wzajemnego daru z siebie (Por. Jan Paweł II, adhort. apost. Familiaris consortio, 80)”. (KKK 2391 - co na to mloda pani elekt posel i popierajacy ja ekspert Radia Maryja prof Szyszko
29 października 2015
+9
-2
DE
344-e3d
~ alex czy nowa p. posel moze sie odniesc do kursow dla bezrobotnych i do faktow ze oswiadczeniach majatkowych jest jako konsulutant raz jako wlasciciel firmy reklamowej - tak wiec jak to jest z tymi kursami- ile bylo kto skorzystal- ze pania finansowo to wiemy ale .....no wlasnie to ale to ze nie podejmuje pania dyskusji powoduje ze mozna by bylo domniemywac iz probuje pania za przyzslym immunitetem poselskim przyslowiowo zamiesc sprawe pod dywan czyli leb ukrecic sprawie (jak to sie ma do hasla Prawo i Sprawiedliwosc), z drugiej strony mam inne pytanie bo widzialem pania zdjecia z O. Rydzykiem - ponoc mieszka pani wspolnie w chlopakiem? czy to Prawda ? czy O. rydzyk jako Kaplan popiera to ? - jak sie ma to do nauk kosciola katolickiego ktory jak mniemam jest wyrocznia dla Pani i jaki to wzor spoleczny dla mlodych- chyba ze ze pani jest dziewica? to wtedy sprawa sprawa jest nieistotna
29 października 2015
+12
-4
PL
2c4-80b
~ kotekdo~ Hejter Olszówka też urodą nie grzeszy i nikt go się nie czepia!
29 października 2015
+5
-4
PL
2c4-80b
~ luna Wszyscy czepiają się p.Borowiec ale dla mnie to ona ma chociaż odpowiednie wykształcenie do pełnienia funkcji posła, zna języki obce a p.Olszówka wykształcenie pedagogiczne, znajomość języków zerowa i można by było tak wymieniać bez końca! Według mnie żeby pełnić funkcję posła trzeba mieć odpowiednie wykształcenie tak jak na każde inne stanowisko.. :)
29 października 2015
+5
-12
PL
c80-cc7
~ nie mogę się doczekaćdo~ rozbawiony Naszą piękną pokażą jako miss haloween :D
28 października 2015
+10
-2
PL
c80-cc7
~ strażak z OSP Straż pożarna płaciła 8 % VAT za zakupy sprzętu ratowniczego. Od 2016 roku będzie to już 23 %. Zwracamy się do ambitnej Agaty Borowiec jako wpływowego posła o obniżenie tej stawki do 8 % lub nawet jej zniesienie dla służb ratowniczych. Większa stawka podatku VAT to mniej zakupów sprzętu. To nie są żarty przy obecnych głodowych środkach na rozwój jednostek przeciwpożarowych zwłaszcza OSP.
28 października 2015
+8
-1
PL
d24-ec8
~ Hejterdo~ super Ona jest ładna? Ty widziałeś ładną laskę? Memory, fajf, Siara. I wszystko jasne!
28 października 2015
+14
-7
PL
d9a-181
~ lecz się schizofrenikudo~ Bankowiec niektórzy naoglądają się telenowel i tracą kontakt z rzeczywistością
28 października 2015
+4
-14
PL
112-816
~ super Agata Borowiec jest bardzo ładną Posłanką
28 października 2015
+11
-35
FR
6c6-be6
~ Bankowiec UWAGA Poseł Olszówka może nie być długo posłem. Jest informacja o fałszywym zatrudnieniu i pobraniu kredytu na mieszkanie>>> Niestety wyłudzenie kredytu. Wystarczy donos> Jeśli będzie to sprawdzone straci mandat Posła i Powiatowego
~ ręce opadają To już i na "niebieskiej" Borowce położyli łapę, że trzeba pokazywać zdjęcia tylko po lifcie??
27 października 2015
+16
-4
FR
657-d00
~ Eustachy A mi się podoba...
27 października 2015
+3
-19
PL
d99-9f2
~ nmi Czy Tokarska , przyjmie do siebie imigrantów?Porzeczkę by zbierali , a może inni posłowie z PSL czy PO dadzą przykład społeczeństwu i wezmą jakieś rodziny arabów do siebie ?A nie naściągają ich tutaj a ja będę na nich płacił z moich podatków, w takiej sprawie powinno być referendum , gdzie oni robotę znajdą ?W urzędach?A może Chmiel im da robotę ?Bezmyślni kretyni co wy zrobiliście temu społeczeństwu
27 października 2015
+9
-4
PL
d99-9f2
~ ju7 Czy może mi ktoś napisać co zrobiła Tokarska dla wieśniaków ,że na nią głosowali?Gdzie ona była gdy oni blokowali ulice i przez tydzień siedzieli non stop w traktorach?A gdzie ten zalew co obiecała?I chciałbym się dowiedzieć jacy to przedsiębiorcy poparli Wieśka , Taki artykuł był przed wyborami . Trzech czy czterech tych przedsiębiorców? Tylko niech nikt nie pisze ,że dzięki Tokarskiej i Wieśkowi jakaś ulica powstała bo to kit
27 października 2015
+12
-5
PL
b81-24c
~ Marek K. AGATA borowiec jest super
27 października 2015
+6
-36
PL
52b-6af
~ czemu zmieniliście zdjęcie agaty b? Zmiana zdjęcia na zdjęcie z plakatu nic nie da Agatko...tego jak w realu wyglądasz nie oszukasz..brzydkie kaczątko uwierzyło, że jest łabędziem :-)
27 października 2015
+21
-4
PL
955-0de
~ Mac do fgtrt i yuu77 Zapoznajcie sie z ordynacja ponieważ w piszecie głupoty. 1. ile zdobyła lista głosów tyle dostaje mandatów, następnie z listy która uzyskała np. 2 mandaty wchodzą 2 osoby które zdobyły najwiecej głosów a nie z 1 i 2 miejsca na liście. 2. Rozynski nie zdobył więcej głosów niż . Tokarska ( wyniki poniżej są z miasta i powiatu, w całym okręgu dostał mniej)
27 października 2015
+2
-0
PL
c80-cc7
~ biłgorajska porażka PiS Jak patrzę na zdjęcie bez przeróbek to trzeba stwierdzić, że grafik w NGB musiał sie napracować aby upiększyć Agatkę na publiczny widok. Wygrała tam, gdzie jej na oczy nie widzieli. A babka Tokarska to już poniżej krytyki, za grosz wstydu, ambicji ... No ale koryto to koryto
27 października 2015
+16
-0
PL
374-33b
~ fgtrt Różyński miał więcej głosów jak babka i nie wszedł , to się w pale nie mieści , tą ordynację to tylko otłuc o kant d....Znowu będzie paradowała na wiecach i kościołach jaka to ona nie jest ważna , czy Biłgoraj się nigdy nie uwolni od tych wieśniaków?W starostwie się czuję jak w remizie w Soli czy Derezni to samo gmina