Mieszkanki gminy Goraj po raz drugi wzięły udział w warsztatach kulinarnych pn. "Zasmakuj w tradycji" realizowanych w ramach projektu przez Lokalne Grupy Działania: "Ziemia Biłgorajska", "Ziemia Kraśnicka" i "Kraina wokół Lublina". Pierożki z dynią i pierożki z sałatą radicchio gotowano w Gminnym Ośrodku Kultury 21 listopada 2014 r.
Przedstawicielki różnych kół gospodyń wiejskich oraz stowarzyszeń przygotowywały dwa dania pod okiem dwóch profesjonalnych kucharzy: tortelli di zucca czyli pierożki z dyni na słodko oraz pierożki z sałatą raicchio i serem pleśniowym. Przez ponad cztery godziny panie poznawały tajniki kuchni włoskiej. Po gotowaniu odbyła się wspólna degustacja dań. Oprócz pierożków możliwa była degustacja przetworów lokalnych, które na stole regionalnym zaprezentowały panie z Goraja.
czytaj dalej ⇓ REKLAMA
Red.