Spotkanie w Bukowej rozpoczął Wójt Gminy Biłgoraj Wiesław Różyński, który witając uczestników spotkania podkreślił bogactwo tradycji kulturowych, w tym tych kulinarnych, Gminy Biłgoraj. O założeniach projektowych wspomniał Waldemar Sawastynowicz, dyrektor LGD "Ziemia Biłgorajska", a o smakach Lubelszczyzny opowiedział Waldemar Sulisz, redaktor Dziennika Wschodniego i autor książki "Księga Smaków Lubelszczyzny", Prezes Kresowej Akademii Smaku, organizator Krajowych Turniejów Nalewek, prowadzący w Radiu Lublin audycję "Gotuj z Suliszem".
Warsztaty w Gminie Biłgoraj zorganizowane zostały w remizie OSP w Bukowej. Wzięły w nich udział cztery siedmioosobowe drużyny, które pod kierunkiem Waldemara Sulisza, przygotowywały dwie tradycyjne potrawy. Dwie drużyny z Bukowej, kobieca i ta druga, w której wystąpili strażacy z OSP gotowały na dwa sposoby maczankę krakowską, natomiast dziełem Stowarzyszenia "Moje Nadrzecze" i Stowarzyszenia "Dąb" w Ciosmach były przepyszne chłodniki litewskie z dodatkiem majowej pokrzywy. Na regionalnym stole przygotowanym głównie przez bukowskie gospodynie znalazły się nasze lokalne specjały: pierogi biłgorajskie, domowe chleby, bułki drożdżowe, domowe masełko w liściu chrzanu, smalec w chlebku z kiszonym ogórkiem, łupcie, pierogi z kapustą i grzybami, konfitury i słodkie wypieki z borówką i żurawiną oraz nalewki.
Warsztaty kulinarne połączone zostały z obchodami Dnia Matki i Piknikiem Rodzinnym, a w oprawie artystycznej znalazły się występy dzieci ze Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Bukowej, widowisko obrzędowe "Darcie pierza pannie młodej na pierzynę" w wykonaniu zespołu "Czeremcha" z Gromady, koncert zespołu folkowego "Podkowa" oraz zabawy i konkursy dla dzieci. Organizatorami spotkania byli: LGD "Ziemia Biłgorajska", jednostka OSP w Bukowej, SPiG w Bukowej, mieszkańcy Bukowej i Gminny Ośrodek Kultury w Biłgoraju.