Zostało już niewiele czasu do złożenia zeznania podatkowego za 2013 rok. Tradycyjną formą rozliczenia dochodów jest wypełniony papierowy formularz, złożony w urzędzie. Jednak Urząd Skarbowy zachęca do skorzystania z szybszej, tańszej i bezpieczniejszej drogi, Internet, korzystając ze strony www.e-deklaracje.gov.pl.
Można również skorzystać z pomocy Urzędu Skarbowego i przesłać e-PIT ze stanowiska komputerowego utworzonego w Sali Obsługi Interesanta w celu elektronicznego przesyłania zeznań. Stanowisko to funkcjonuje codziennie w godzinach pracy urzędu.
- Wysyłając zeznanie podatkowe przez Internet nie tylko oszczędzasz czas i koszty, ale również możesz liczyć na szybszy zwrot nadpłaty podatku - informuje US.
Dla tych, którzy wolą złożyć PIT w tradycyjny sposób w dniach 28-30 kwietnia 2014 r. zostaną wydłużone godziny pracy Urzędu Skarbowego. Placówka będzie czynna od godz. 7.00 do godz. 18.00.
Dotychczas zeznań podatkowych nie złożyło kilka tysięcy osób. Jak informuje Bożena Rożek, kierownik Samodzielnego Referatu Organizacji i Logistyki Urzędu Skarbowego w Biłgoraju o d stycznia do końca kwietnia ubiegłego roku wpłynęło 29 090 sztuk zeznań za 2012 rok, w bieżącym roku złożono 24 059 sztuk zeznań za 2013 rok.
Przypominamy również o możliwości odpisania 1% podatku na rzecz wybranej organizacji pożytku publicznego. Kwota odpisów 1 % podatku kształtowała się następująco:
- rok 2012 -ogółem 506 488,60 zł, w tym na OPP z terenu powiatu biłgorajskiego : 106 973,50 zł
- rok 2013 - ogółem 528 730,90 zł, w tym na OPP z terenu powiatu biłgorajskiego: 90 212,40 zł
- rok 2014 (stan na dzień 16.04.2014) - ogółem 336 325,60 zł.