Dariusz Makaruk to muzyk i producent muzyczny, specjalizujący się w gatunku live electronics a także twórca instalacji świetlnych i wizualizacji interaktywnych. Zespół Śpiewaczy z Rudy Solskiej to jeden z najbardziej utytułowanych zespołów województwa lubelskiego, kultywujący tradycje białego śpiewu biłgorajskiego.
Współpraca muzyka z zespołem rozpoczęła się w ubiegłym roku, a pierwszym wspólnym działaniem był przyjęty niezwykle entuzjastycznie projekt muzyczny zrealizowany podczas Festiwalu Dookoła Wody w Sandomierzu. Już wtedy Dariusz Makaruk postanowił nagrać płytę z Zespołem Śpiewaczym z Rudy Solskiej. W lipcu 2011r. rozpoczęły się prace nad materiałem do albumu.
Płyta "Erotyki Ludowe" to produkcja muzyczna Darka Makaruka, łącząca oryginalną polską muzykę ludową z nowoczesną aranżacją i kompozycją. Nagrania zostały zrealizowane przy udziale Zespołu Śpiewaczego z Rudy Solskiej. Ludowe teksty nie są centralnym wyróżnikiem produkcji, a jedynie punktem wyjścia do współczesnych interpretacji, wkomponowanych w ciekawe linie melodyczne i przemyślane aranżacje jazzowe, orkiestrowe czy związane z muzyką rozrywkową i klubową.
Udział w nagraniach wzięli Michał Urbaniak, Tymon Tymański, Włodzimierz "Kinior" Kiniorski, Antoni Gralak oraz tuwiński szaman Gendos. Artyści wystąpili jako soliści w przygotowanych specjalnie dla nich utworach.
Płyta "Erotyki ludowe" ukaże się we wrześniu tego roku, a na projekt "Makaruk i Zespół Śpiewaczy z Rudy Solskiej" zapraszamy już dzisiaj. Będzie można go obejrzeć w niedzielę 17 czerwca podczas III Festiwalu Sztuki Lokalnej "Biłgorajska Nuta" w Dylach.