Tomasz Jasielski - były szef młodzieżówki PiS w powiecie biłgorajskim
1.bilgorajska.pl : Jakie były powody dla których zdecydował Pan o wstąpieniu w szeregi nowego ugrupowania?
Powodów było kilka. Kierowałem się solidarnością z niesłusznie wyrzuconymi z PiS posłem Piotrem Szeligą, Zbigniewem Ziobro, pozostałymi parlamentarzystami. Przede wszystkim jednak miałem dość ciągłego przegrywania kolejnych wyborów, braku analizy dlaczego przegrywamy. Braku chęci zmian, które pomogłyby nam wygrać w wyborach. Co do roli w Solidarnej Polsce - chcę być aktywnym młodym członkiem, który angażuje się na rzecz formacji prawicowej i dobra Ojczyzny.
2. bilgorajska.pl : Na czym wg Pana polegają główne różnice pomiędzy Prawem i Sprawiedliwością, a Solidarną Polską?
Różnice w programie nie będą zapewne wielkie, bo będzie to formacja prawicowa. Jednak będą w niej różne nurty, odłamy prawicy. Będą szerokie skrzydła, co pozwoli na zwycięstwo. Jeśli chodzi o sposób działania - będzie demokracja w strukturach. To, co dzieje się dzisiaj w biłgorajskim PiS, chyba każdemu pokazuje jak funkcjonuje ta struktura. U nas jest inaczej - normalnie i demokratycznie. Nie walczymy ze sobą. Naszym wrogiem jest Palikot a przeciwnikiem PO.
Leszek Przytuła - były członek PiS, radny Rady Gminy Biłgoraj
1. Powodem, dla którego wstąpiłem w szeregi Solidarnej Polski było rozczarowanie wynikiem wyborczym PiS w kolejnych wyborach. Mimo katastrofalnych rządów koalicji PO-PSL prowadzący kampanię kolejny raz popełnili mnóstwo błędów, nie słuchając struktur na dole. Myślę, że Solidarna Polska pod przywództwem Zbigniewa Zbiory i na naszym terenie posła Ziemi Biłgorajskiej Piotra Szeligi będzie pierwszą siłą na prawicy. A jaką osobiście będę pełnił rolę to czas pokaże. Myślę, że osobisty wkład i praca dla formacji są dzisiaj najważniejsze.
2. Fundamentem nowej partii ma być polityka prorodzinna zaniedbywana także przez ostatnie lata przez PiS. Jeżeli chodzi o lidera na pewno Zbigniew Ziobro nie będzie pełnił tak autorytarnych rządów wewnątrzpartyjnych jak J. Kaczyński. Kolejną różnicą jest "świeżość" nowej partii, nowe szanse i nadzieje społeczeństwa na lepsze jutro, na lepsze rządy na prawicy. Kolejnym plusem na Korzyść Ministra Ziobro jest jego młody wiek a także patrzenie w przyszłość a nie rozliczanie za minione lata.
Grzegorz Małysza - radny Rady Gminy Biłgoraj, nie był członkiem PiS
1. Ja nie byłem członkiem PiS. Jednak mam od zawsze poglądy prawicowe, oparte na wartościach, otwartości i nadziei na trwałe zmiany na lepsze. Formacja Solidarnej Polski z liderem posełm Piotrem Szeligą działa bardzo aktywnie, coraz bardziej zwiększając swoje poparcie na naszym terenie, niejako
skazana na sukces w przyszłości. Idee prezentowane przez Zbigniewa Ziobro od lat są mi bliskie. Zdecydowałem zaangażować się, bo widzę że Solidarna Polska zbuduje struktury zdolne wygrywać wybory. Co do roli w ugrupowaniu to nie jest dla mnie ważne, ale na pewno dołożę wszelkich starań.
2. Solidarna Polska jest inicjatywą oddolną. To my mamy prawo głosu, wyrażamy swoje opinie, budujemy program partii. Jesteśmy wysłuchiwani i traktowani poważnie. Program Solidarnej Polski będzie programem przede wszystkim prospołecznym. Jesteśmy z ludźmi i chcemy dbać o ludzi w czasie kryzysu.