![Ferie na Roztoczu](https://im2.bilgorajska.pl/zdjecie-artykul-34647-001.jpg)
Zajęcia plastyczno-literackie w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Józefowie będą się odbywać pod hasłem "Moja ojczyzna to piękna polszczyzna", nawiązującym do obchodzonego w tym miesiącu Dnia Języka Ojczystego. Ten przypada na koniec pierwszego tygodnia ferii, ale józefowska książnica zaprasza już we wtorek 18 lutego. - Przez kolejne cztery dni będziemy m.in. uczulać dzieci i młodzież, by w piśmie i w mowie dbali o wyrazy z "ą", "ę" czy inne znaki diakrytyczne. Będą również ćwiczenia dykcyjne pod hasłem "Wierszyki łamią języki" i Teatrzyk Kamishibai, a w piątek uczcimy Dzień Języka Ojczystego - zapowiadają organizatorzy.
Uczniowie, którzy zdecydują się odwiedzić bibliotekę w Józefowie w drugim tygodniu ferii dowiedzą się skąd się biorą przysłowia i w jakich sytuacjach można je stosować, będą czytać najpiękniejsze polskie legendy, a także wykonywać nawiązujące do nich prace plastyczne i stroje, przypominające postaci literackie oraz wezmą udział w korowodzie żywych literek.
Propozycje są skierowane przede wszystkim do uczestników w wieku od 5 do 12 lat. Spotkania będą się rozpoczynać o 10.30, a zainteresowane osoby nie muszą się wcześniej na nie zapisywać.
Zgłoszenia chętnych są obowiązkowe w przypadku warsztatów teatralnych, które organizuje Miejski Ośrodek Kultury w Józefowie. Zajęcia dla dzieci od 7 roku życia są planowane od 19 lutego do 21 lutego, a poprowadzi je aktor i instruktor z wieloletnim doświadczeniem Zbigniew Kozłowski. To absolwent Wydziału Aktorskiego Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi, na co dzień współpracujący z Teatrem Syrena w Warszawie. Uczestnikom warsztatów zdradzi kulisy pracy w teatrze, sprawdzi czy drzemią w nich aktorskie talenty, podpowie jak przełamywać nieśmiałość i jak dbać o dykcję.
Liczba miejsc jest ograniczona, dlatego organizatorzy sugerują szybkie podejmowanie decyzji. Chętni mogą się zapisywać osobiście w MOK w Józefowie albo telefonicznie pod numerem: 84 687 81 22.