Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  
Przeczytaj:
Rozmiar tekstu:
AAA
KRAJ Artykuł sponsorowany
2022.03.14 21:31

Mięsa i wędliny na świąteczny stół: 5 pomysłów na przekąski dla gości

Święta wielkanocne to niezwykła okazja do gotowania, która dla niektórych jest wręcz jedną z nielicznych w całym roku. Przed rodzinnym spotkaniem przy stole należy zaplanować, co dokładnie się na nim pojawi, i oczywiście wszystko przygotować. Poza typowo świątecznymi potrawami i daniami obiadowymi warto poczęstować gości różnego rodzaju przekąskami. Oto 5 propozycji mięsnych przekąsek, które są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają wyszukanych składników.
Mięsa i wędliny na świąteczny stół: 5 pomysłów na przekąski dla gości
Mięsa i wędliny na świąteczny stół: 5 pomysłów na przekąski dla gości

Półmisek wędlin na wielkanocny stół

Półmisek wędlin to na wielkanocnym stole podstawa w kwestii zimnych przekąsek. Na talerzach i deskach pojawiają się więc szynki i kiełbasy wszelkiego rodzaju, a coraz częściej dołącza do nich także pieczony pasztet, salceson, albo boczek. Układając mięsa na półmisku, warto zwrócić uwagę na kwestie estetyczne - atrakcyjne ułożenie wędlin z pewnością zaostrzy apetyt gości.

Ze względu na różnorodność wędlin i mięs kładzionych na półmiskach, niewiele osób decyduje się na ich samodzielne pieczenie. Wybierając gotowe wędliny, warto zwrócić szczególną uwagę na ich jakość i smak. Dobrym wyborem są wyroby tradycyjne jak wędliny Hańderek, w tym między innymi polędwiczki z serii "Biesiada Polska", dymiona wieprzowa szynka "Z Dymnej Chaty", albo wędliny przygotowywane ściśle według tradycyjnych receptur z "Chluby Domu".

Szynka w musztardowej glazurze

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby na świątecznym stole pojawił się nie tylko półmisek z wędlinami, ale także domowej roboty szynka w glazurze. Do jej przygotowania potrzebna jest surowa lub peklowana szynka ważąca 1,5 kg.

Najpierw szynkę naciera się pieprzem i solą, przewiązuje dla ładnego kształtu i przetrzymuje w lodówce przez dwie godziny. Po jej wyciągnięciu przygotowuje się pełną marynatę, na którą składają się: 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, 3 łyżki musztardy, 2 łyżki miodu, 1 łyżka oleju, oraz odrobina soli i pieprzu. Mięso należy nasmarować dokładnie wymieszaną marynatą i pozostawić w lodówce na pół godziny. Po wyjęciu przez 30 min należy piec je w temperaturze 220 stopni, po czym obniżyć ją do 170 stopni i pozostawić mięso w piekarniku jeszcze przez półtorej godziny, kilka razy je obracając.

Jak przygotować musztardową glazurę? 2 kilogramy winnych jabłek należy obrać, oczyścić i pokroić na kawałki. Następnie do jabłek dodaje się odrobinę soku z cytryny, 2 łyżki miodu i 500 ml wytrawnego białego wina. Całość należy gotować przez 30 min, a później przetrzeć przez sito i podawać z upieczoną szynką.

Koreczki z białą kiełbasą i jajkiem

Przekąski zwykle kojarzą się z drobnymi daniami, a koreczki z białą kiełbasą są ich świetnym przykładem. Ich przygotowanie jest bardzo szybkie i łatwe. Potrzebne są jedynie: parzona biała kiełbasa, jajka, chrzan, najlepiej śmietankowy, wykałaczki i rzeżucha.

Ugotowane jajka należy obrać i pokroić na ćwiartki. Białą kiełbasę pokroić na grube plasterki o podobnej wielkości do ćwiartki jajka. Każdy z kawałków kiełbasy następnie smaruje się odrobiną chrzanu, układa jajko i przekłuwa wykałaczką. Dla efektu całość posypuje się rzeżuchą.

Ruloniki z szynki nadziewane pastą selerową

Do wykonania pasty selerowej potrzebne jest jedno jabłko, jeden seler, sok z cytryny i sos chrzanowy, który można kupić gotowy lub wykonać samodzielnie. Jak to zrobić? Wystarczy zmieszać tarty chrzan z gęstą śmietaną i majonezem, po czym doprawić sos solą i pieprzem.

Jabłko i seler należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Do mieszanki jabłka i selera dodaje się następnie odrobinę soku z cytryny, 2 łyżki sosu chrzanowego, sól, pieprz i cukier do smaku. Po wymieszaniu wszystkich składników pasta jest gotowa do nakładania na plasterki szynki, które zawija się w ruloniki i układa na półmiskach.

Schab w cieście francuskim z orzechami

Schab w cieście może być podawany w plasterkach do kanapek już podczas świątecznego śniadania albo jako danie obiadowe. Szukając pomysłu na Wielkanocny obiad, warto sprawdzić najlepsze świąteczne przepisy na dania obiadowe na blogu handerek.com.pl. Do przygotowania schabu w cieście francuskim potrzebne jest wcześniej wstępnie przygotowane mięso, które natrze się solą i pieprzem. Warto je także lekko obsmażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony.

Około 200 g posiekanych orzechów włoskich należy najpierw prażyć na patelni lub w piekarniku, układając je na papierze do pieczenia i piekąc przez 10 min w temperaturze 200 stopni. Ostudzone orzechy trafiają do naczynia, w którym należy dodać do nich jajko, trochę soku z cytryny i dużą łyżkę pasty zielonego curry.

Na blaszce do pieczenia należy rozłożyć papier i ciasto francuskie. Na cieście dobrze jest wyłożyć kilka plastrów szynki tak, aby przylegały do siebie i stworzyły kolejną warstwę owijającą mięso. Na szynce rozprowadza się mieszankę z orzechami, po czym układa się na niej mięso i delikatnie zawija. Całość należy piec pod przykryciem z warstwy papieru do pieczenia przez 25 minut, po czym dla ładnego koloru ciasta papier zaleca się zdjąć i piec jeszcze przez 10 minut.

Red.
REKLAMA
Oceń:
0 głosów
Red. dodany
 
Odsłon: 2032
Dodaj zdjęcie

Waszym zdaniem (0)

Podaj login i hasło:
Login:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Zarejestruj się
Jesteś już zarejestrowany na bilgorajska.pl? Zaloguj się
Imie lub nazwa:
Treść komentarza:
Przepisz niebieski tekst z obrazka wyżej:
Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
reklama
REKLAMA
REKLAMA

Najpopularniejsze

REKLAMA
Gazetka Lidl - Zobacz aktualne promocje i nowe gazetki na stronie Moja Gazetka
REKLAMA
14 grudnia 2024 Biłgoraj
Biłgorajski Weekend Cudów - Szlachetna Paczka na finiszu
W dniach 13 i 14 grudnia w Biłgoraju odbywa się finał Szlachetnej Paczki - znanej inicjatywy społecznej, która łączy darczyńców z potrzebującymi rodzinami. Tegoroczny sztab lokalny działa w Biłgorajskim Centrum Kultury.
dzisiaj, 14:32 Dąbrowica
Spłonął kompleks budynków. Trwa szacowanie strat
dzisiaj, 12:24 Biłgoraj
Biłgorajskie przedsiębiorstwa w rankingu największych firm w kraju
 
telRedakcja telefon

533 188 100

alarmSkrzynka alarmowa

alert@bilgorajska.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@bilgorajska.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball