Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  
Przeczytaj:
Rozmiar tekstu:
AAA
KRAJ Artykuł partnera
2021.03.23 08:56

Płynnościowe problemy gastronomii - jak przetrwać do odmrożenia?

Branża gastronomiczna jest jedną z tych najbardziej poszkodowanych przez pandemię. Konieczność zmiany dotychczasowego modelu biznesowego i przestawienie się niemal z dnia na dzień na sprzedaż wyłącznie na wynos mocno nadwyrężyła kondycję finansową dużej liczby lokali. Niestety wiele restauracji i kawiarni nie zdołało dostosować się do nowych realiów i przetrwać tego trudnego czasu. Jak w tej nierównej walce radzą sobie lokale, które wciąż działają?
Płynnościowe problemy gastronomii - jak przetrwać do odmrożenia?
Płynnościowe problemy gastronomii - jak przetrwać do odmrożenia?

Brak możliwości przyjmowania gości to dla wielu obiektów gastronomicznych prawdziwa katastrofa. Nie da się bowiem z dnia na dzień zupełnie zmienić modelu biznesowego, zaprojektować na nowo menu, by dostosować je do sprzedaży na wynos i zorganizować dostawy.

Pandemiczne ograniczenia dla branży gastronomicznej

Lokale gastronomiczne już na samym początku boleśnie doświadczyły konsekwencji wybuchu pandemii. Rząd zdecydował się szybko je zamknąć i tym samym zmusić właścicieli do sprzedaży jedzenia wyłącznie na wynos. Wprawdzie latem obostrzenia poluzowano i pozwolono ponownie przyjmować gości w lokalach, jednak stosunkowo szybko ograniczenia wróciły. To tylko pogłębiło dramatyczną sytuację wielu restauracji, kawiarni i innych lokali gastronomicznych. Mimo upływu miesięcy wciąż pozostają one zamknięte i nic nie wskazuje na to, by miało się to w najbliższym czasie zmienić.

Aby przetrwać ten trudny czas, lokale musiały zmienić dotychczasowy model biznesowy i przestawić się na sprzedaż na wynos. Wiele z nich nie miało doświadczenia na tym polu, a dla innych dostawa jedzenia stanowiła tylko niewielki odsetek całkowitych przychodów. Jak w takiej sytuacji utrzymać lokal? Niestety jest to niezwykle trudne. Wielu przedsiębiorców już dawno zdecydowało się zwolnić całą załogę i zamknąć lokal - tymczasowo lub na stałe. Część podjęła się nierównej walki z pandemią - zmieniła model biznesowy, stworzyła zupełnie nowe menu, podjęła odpowiednie działania marketingowe i nawiązała współpracę z dużymi podmiotami specjalizującymi się w dostawach jedzenia. Nie da się jednak ukryć, że przychody z takiej działalności nadal nie są wystarczające.

Czy faktoring może pomóc przetrwać najtrudniejszy czas?

Chcąc przetrwać ten trudny czas, wielu przedsiębiorców zaczęło szukać na rynku dodatkowego finansowania. Banki obecnie nieufnie spoglądają na branżę gastronomiczną, stąd też uzyskanie pożyczki czy kredytu może okazać się trudniejsze niż kiedykolwiek. Trzeba też zaznaczyć, że wnioskowanie o kredyt oraz rozpatrywanie wniosku to bardzo czasochłonne procesy.

Alternatywę dla kredytu w wielu przypadkach stanowi faktoring dla firmy gastronomicznej. Sprzedając nieprzeterminowane faktury z odroczonym terminem płatności lub pozyskując gotówkę na opłacenie faktur zakupu, lokale gastronomiczne mogą utrzymać płynność finansową i dotrwać do momentu ponownego powitania gości w lokalu. Zaletą faktoringu jest z jednej strony duża elastyczność, zaś z drugiej - niezwykle szybka procedura. Potrzebne środki można pozyskać nawet w kilka minut.

Red.
REKLAMA
Oceń:
0 głosów
Red. dodany
 
Odsłon: 1595
Dodaj zdjęcie

Waszym zdaniem (0)

Podaj login i hasło:
Login:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Zarejestruj się
Jesteś już zarejestrowany na bilgorajska.pl? Zaloguj się
Imie lub nazwa:
Treść komentarza:
Przepisz niebieski tekst z obrazka wyżej:
Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
reklama
ogłoszenie
REKLAMA
REKLAMA

Najpopularniejsze

REKLAMA
REKLAMA
we wtorek, godzina 14:50 Biłgoraj
Biłgoraj w rocznicę sowieckiej agresji na Polskę
Dziś, 17 września 2024 roku, mija 85 lat od tragicznych wydarzeń, które na zawsze zmieniły oblicze Polski i narodu polskiego. W dniu, w którym Związek Sowiecki dokonał barbarzyńskiej agresji na naszą Ojczyznę, władze samorządowe i mieszkańcy Biłgoraja wspominają ofiary rosyjskich zbrodni, pamiętając o ich poświęceniu oraz niesłabnącej woli walki o wolność i suwerenność Polski.
w czwartek, godzina 08:28 Biłgoraj
Zderzenie osobówki z hulajnogą [AKTUALIZACJA]
dzisiaj, 09:06 Powiat
Pięć miejscowości bez prądu, w tym Frampol i Józefów
10 września 2024 Obsza
Nowy sekretarz w gminie
Władze gminy Obsza rozstrzygnęły postępowanie konkursowe na stanowisko sekretarza. Jedną z kluczowych funkcji w urzędzie obejmie ponownie Grzegorz Wróbel.
w sobotę, godzina 14:57 Sól
Wielki festyn na pożegnanie lata [NOWE ZDJĘCIA]
dzisiaj, 08:43 Biszcza
Zbliża się zbiórka gabarytów. Sprawdź terminy i zasady
13 września 2024 Frampol
Pamiętają o tragicznej historii Frampola [NOWE ZDJĘCIA]
Władze Frampola zaprosiły na obchody związane z 85. rocznicą bombardowania miasta. Wydarzenie odbyło się w piątek 13 września.
w środę, godzina 10:36 Powiat
Wypadek w lesie. Nie żyje mężczyzna
w sobotę, godzina 19:25 Biłgoraj
Kradł w biłgorajskich marketach
 
telRedakcja telefon

533 188 100

alarmSkrzynka alarmowa

alert@bilgorajska.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@bilgorajska.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball hosting home.pl