Cukrzyca to choroba, na którą cierpi bardzo wiele osób, co ciekawe większość z nich może nie zdawać sobie z tego sprawy. Mimo nagłaśniania objawów tej choroby, a także powszechnej znajomości tego terminu, społeczeństwo wciąż ignoruje wszelkie zalecenia. Warto podkreślić, że jest to choroba wielowymiarowa, która posiada kilka odmian, zanim jednak do nich przejdziemy, należy odpowiedzieć na pytanie czym tak właściwie jest cukrzyca.
Czym jest cukrzyca?
Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, która polega na podwyższonym poziomie glukozy we krwi. Glukoza to nic innego jak cukier, jednak należy podkreślić, że w przypadku cukrzycy wysoki poziom cukru we krwi prowadzi do hiperglikemii, a ta z kolei wiąże się z poważnymi kłopotami ze zdrowiem.
"Obecnie cukrzyca to jedna z najczęściej wykrywanych chorób u ludzi. Jeszcze do niedawna choroba ta była domeną osób otyłych lub starszych, jednak obecnie może ona dotyczyć niemal każdej grupy wiekowej" - mówi redaktor poprostuzdrowo, Mariusz Michalski.
Cukrzycę dzieli się na cztery główne typy.
Rodzaje cukrzycy
Cukrzyca typu pierwszego jest to choroba należąca do grupy chorób autoimmunologicznych. Oznacza to, że nie jest ona zależna od osoby, która na nią zachoruje. W wyniku tej choroby dochodzi do uszkodzenia organów odpowiedzialnych za wydzielanie insuliny. Insulina z kolei jest to hormon, który odpowiada za obniżanie poziomu glukozy we krwi.
Kolejnym rodzajem jest cukrzyca LADA. LADA również jest chorobą autoimmunologiczną. Przyczyną choroby jest autodestrukcja komórek beta trzustki produkujących insulinę. Ten typ cukrzycy jest szczególnie trudny do wykrycia, ponieważ rozwija się bardzo powoli, przez co zaobserwowanie jakichkolwiek zmian nie należy do łatwych zadań.
Cukrzyca typu drugiego jest o tyle specyficzną chorobą, że może ona wynikać zarówno z insulinoodporności jak i ze zbyt małej produkcji insuliny przez trzustkę. Aby dowiedzieć się co dokładnie jest przyczyną cukrzycy typu drugiego należy jak najszybciej udać się do lekarza w celu przeprowadzenia szczegółowych badań.
Ostatnim typem jest tak zwana cukrzyca ciążowa. Jak sama nazwa wskazuje występuje ona u kobiet w ciąży. Niebezpieczeństwo tej cukrzycy polega przede wszystkim na tym, że stanowi ona zagrożenie dla dziecka. Cukrzyca wykryta w trakcie ciąży może ustąpić po jej zakończeniu, jednak istnieje duże prawdopodobieństwo, że będzie rozwijała się również po porodzie.
Dieta podczas cukrzycy
Osoby chore na cukrzycę muszą uważać przede wszystkim na cukry proste. Indeks glikemiczny to pojęcie, które powinno być bardzo dobrze znane każdemu, kto choć raz miał styczność z tą niezbyt przyjemną chorobą. Choć informacje na temat cukrzycy oraz odpowiedniej diety dla osób, które są na nią chore są powszechnie dostępne, wśród wielu osób panuje przekonanie, że osoby z cukrzycą powinny unikać owoców. Jest to oczywiście bardzo duży mit. Chorzy na cukrzycę nie muszą unikać owoców, wręcz przeciwnie, powinni je jeść. Włączając owoce do swojej diety, należy oczywiście zachować zdrowy rozsądek oraz umiar, jednak spożywanie owoców przez osoby chore na cukrzycę jest jak najbardziej dozwolone.
Zobacz: https://poprostuzdrowo.pl/badania-na-cukrzyce
Jakie owoce przy cukrzycy?
Indeks glikemiczny jest kluczem do zachowania zdrowej oraz odpowiednio zbilansowanej diety przy cukrzycy. Jeśli jednak czujesz, że nie jesteś w stanie w odpowiedni sposób dopilnować swojej diety, udaj się do dietetyka, który dokładnie rozpisze wszystkie Twoje posiłki.
Mimo, że owoce powszechnie uznawane są za zdrowe, wśród nich wyróżnia się opcje lepsze oraz gorsze dla cukrzyków (na przykład banan należy do wyjątkowych owoców, których osoby z cukrzycą powinny unikać). Owoce, które są szczególnie polecane dla cukrzyków to między innymi:
- cytryny
- pomarańcze
- gruszki
- jabłka
- jagody
- czereśnie
- grejpfruty.
Oraz wiele więcej.
Jak widzisz owoce w diecie cukrzyków to doskonały pomysł na zbudowanie smacznych oraz odpowiednio zbilansowanych posiłków. Jeśli zatem jesteś jedną z osób chorujących na cukrzycę, śmiało po nie sięgaj i ciesz się ich smakiem.