Mi¶ pluszowy od kilku stuleci wiedzie prym w¶ród zabawek. Obecnie dzieci również, mimo tak wielu niezwykle nowoczesnych gadżetów maj± swojego ulubionego pluszaka. Można znaleĽć wiele interesuj±cych informacji jak korzystny wpływ ma na najmłodszych zabawa z misiem pluszowym. Wysłuchuj± one powierzanych przez maluchy tajemnic, tul± je do snu, pomagaj± w leczeniu i tak można wymieniać jeszcze długo. Nierzadko paluszki to misie znane z literatury, jak np. ten najsłynniejszy, czyli Kubu¶ Puchatek.
Gminna Biblioteka Publiczna w Aleksandrowie od wielu lat wspólnie ze swoimi małymi czytelnikami ¶więtuje ¦wiatowy Dzień Pluszowego Misia, który przypada 25 listopada. W tym roku ze względu na niecodzienn± sytuację małym czytelnikom zaproponowano konkurs fotograficzny online "Mi¶ pluszowy - mój przyjaciel". - Zaprosili¶my pięciolatków i sze¶ciolatków oraz pierwszaków wspólnie z rodzicami do zabawy. Zaproponowali¶my dzieciom, aby pokazały co lubi± robić ze swoim pluszowym misiem. Może czytać ksi±żki, bawić się, odpoczywać, spać - ważne aby to był pomysł malucha jak ma wygl±dać fotografia. Natomiast rodziców poprosili¶my o wykonie fotografii i przesłanie w formacie jpg na e-mail naszej biblioteki - relacjonuj± organizatorzy.
Wszyscy uczestnicy otrzymaj± pami±tkowe dyplomy i nagrody. Natomiast za te najbardziej kreatywne zdjęcia zostan± przyznane specjalne nagrody. Współorganizatorami konkursu byli: Przedszkole "Le¶ne Skrzaty" w Aleksandrowie, Szkoła Podstawowa im. Dzieci Zamojszczyzny w Aleksandrowie i biblioteka szkolna.
Celem konkursu było także rozwijanie postawy proekologicznej poprzez zachęcenie do ograniczenia kupowania dużej ilo¶ci zabawek, które i tak najczę¶ciej szybko się nudz± maluchom. Dzieci pokazały swoje pluszowe misie, które zachwycaj± różnorodno¶ci±, ale wszystkie prace ł±czy jedno - widać więĽ malucha z zabawk±. Ta inicjatywa to propozycja biblioteki na działanie w ramach #onlinenakwarantannie.