Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  
Przeczytaj:
Rozmiar tekstu:
AAA
KRAJ Artykuł sponsorowany
2020.07.18 09:55

Biznes restauracyjny

Otwarcie restauracji jest jednym z popularniejszych biznesów. Czego nam potrzeba, by to nie tylko zakończyło się sukcesem, ale trwało i przynosiło zyski? Biznesplan, dobrzy pracownicy, świeże produkty, wyposażenie i sprzęt kuchenny.
Biznes restauracyjny
Biznes restauracyjny

  1. Biznesplan i pracownicy
  2. Wyposażenie lokalu

Do niedawna Polacy siedzieli w domach, choć na arenie międzynarodowej panowało przeświadczenie, że lubimy dobrze zjeść i się zabawić. Jednak te zajęcia ograniczały się kiedyś do organizacji takowych imprez w mieszkaniach. Nadeszła zmiana. Obywatele Polski lubią wychodzić na zewnątrz, spotykać się ze znajomymi, czy nawet z rodziną. To dobre warunki na rozkręcenie biznesu restauracyjnego. Od czego zacząć? To jasne, że od biznesplanu - każde przedsiębiorstwo powinno mieć taki na samym początku swojej działalności. Powinniśmy również określić profil naszej restauracji, czyli najprościej rzecz ujmując zaplanować, w jakim rodzaju kuchni będzie się specjalizował lokal. Ważna jest także lokalizacja - przed jej wybraniem warto się zapoznać z okoliczną konkurencją. Ludzie mogą mieć ochotę w danej chwili na różnego rodzaju kuchnię - nie powtarzajmy się z innymi lokalami, bo to może ograniczyć nasze zyski z biznesu.

Biznesplan i pracownicy

Tak, jak już wspominaliśmy przy planowaniu jakiegokolwiek biznesu kluczowy jest biznesplan oraz reklama. To wszystko należy szczegółowo zaplanować, aby działania doprowadziły nas do sukcesu. Zaczynamy od wyboru kuchni - po żadnym pozorem nie należy ich mieszać i podawać dań z różnych regionów, chyba, że profil naszego lokalu definiujemy jako kuchnie świata. Następny krok, to ułożenie menu. Najlepiej dobrać takie, w którym sami się specjalizujemy lub zatrudnić osobę taką, jak kucharz, który zna się na rzeczy. Skoro już mowa o pracownikach, to potrzeba nam również kelnerów i kelnerek. Jeżeli przewidujemy dostawę do domu, czy miejsca pracy, to nie zapominajmy o dostawcach. Równie ważną sprawę stanowi wystrój lokalu, który powinien być dopasowany do karty dań, którą będziemy proponować klientom. Korzystnie będzie również zaplanować wcześniej wydatki i zapoznać się z ofertami sklepów, które będą ważne w funkcjonowaniu lokalu, do przykładowych należy ten: www.gastromix.pl. Na koniec coś, co jest kluczowe: reklama. Odpowiedni plan marketingowy pozwoli na zdobycie stałych klientów korzystających z naszych usług. Gdy mówimy o nowym biznesie, to poprzez promocję poinformujemy potencjalnie zainteresowane osoby o istnieniu naszej restauracji.

Wyposażenie lokalu

Gdy mówimy o biznesie gastronomicznym, nie można zapomnieć o jego wyposażeniu: od kuchni po salę, w której będzie podawane jedzenie. Tam, gdzie przyjmowani będą klienci z pewnością przydadzą się stoły i krzesła. A w kuchni? No właśnie, kuchnia jest kluczowa. Oczywiście garnki, łyżki i tym podobne. Warto wyposażyć się też w bemar nastawny. Firma Gastromix proponuje ich wiele, więc jest, w czym wybierać: gastromix.pl/3198-bemary-nastawne. Takie urządzenie z łatwością utrzyma ciepło posiłków. Są jednokomorowe, dwukomorowe i wielokomorowe. Urządzenia te są proste w użytkowani i pomogą Twojemu lokalowi wypłynąć na szerokie wody.

Red.
REKLAMA
Oceń:
0 głosów
Red. dodany
 
Odsłon: 2587
Dodaj zdjęcie

Waszym zdaniem (0)

Podaj login i hasło:
Login:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Zarejestruj się
Jesteś już zarejestrowany na bilgorajska.pl? Zaloguj się
Imie lub nazwa:
Treść komentarza:
Przepisz niebieski tekst z obrazka wyżej:
Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
reklama
REKLAMA
REKLAMA

Najpopularniejsze

REKLAMA
Gazetka Lidl - Zobacz aktualne promocje i nowe gazetki na stronie Moja Gazetka
REKLAMA
6 stycznia 2025 Biłgoraj
Największy Orszak Trzech Króli w powiecie [NOWE ZDJĘCIA]
W poniedziałek, 6 stycznia, czyli święto Objawienia Pańskiego, w Biłgoraju zorganizowana została kolejna edycja Orszaku Trzech Króli. Uczestnicy przeszli od sanktuarium św. Marii Magdaleny do Biłgorajskiego Centrum Kultury.
w poniedziałek, godzina 16:58 Biłgoraj
Kierujący BMW wjechał w budynek
w niedzielę, godzina 16:20 Sigła
Zderzenie pojazdów na łuku drogi [AKTUALIZACJA]
6 stycznia 2025 Chmielek
Zmarł ks. Marek Tworek - proboszcz parafii Chmielek
W poniedziałkowe przedpołudnie, 6 stycznia, w gminie Łukowa doszło do tragicznego wypadku, w którym zginął ks. Marek Tworek, proboszcz parafii w Chmielku.
w poniedziałek, godzina 10:49 Teodorówka
Kierowca pod lupą śledczych po kolizji
w sobotę, godzina 12:46 Biłgoraj
Zderzenie osobówek w Biłgoraju [AKTUALIZACJA]
31 grudnia 2024 Goraj
Mieszkańcy pożegnali stary rok
31 grudnia na Rynku 600-lecia mieszkańcy Goraja i okolic tradycyjnie pożegnali stary rok i powitali nowy podczas widowiska sylwestrowego zwanego "Diabełkami". Wydarzenie, organizowane przez Ochotniczą Straż Pożarną w Goraju, po raz kolejny zgromadziło tłumy.
w sobotę, godzina 17:26 Biłgoraj
Tysiące wiernych pożegnało ks. Tworka
w czwartek, godzina 14:08 Biłgoraj
Medal dla PKS w Biłgoraju
 
telRedakcja telefon

533 188 100

alarmSkrzynka alarmowa

alert@bilgorajska.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@bilgorajska.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball