Produkty bogate w witaminę C dzięki którym na pewno będziemy zdrowsi to: czarna i czerwona porzeczka, agrest, grejpfrut, cytryna, pomarańcze, malina, truskawka, rabarbar, bób, kapusta, kalafior, szczypior, pory cebula, groszek zielony, ziemniaki, pomidory, rzepa, kapusta czerwona, kapusta włoska, chrzan, rzodkiewka, brukselka oraz brokuły. Problemami zdrowotnymi jakie mogą pojawić się w wyniku niedoboru witaminy C są zaburzenia w tworzeniu kolagenu czyli zwiększona łamliwość kości, wolniejsze gojenie się ran, zaburzenia w przemianie kwasów tłuszczowych, osłabienie naczyń włosowatych i możliwości powstawania mikrowylewów w różnych narządach. Może powodować zmniejszenie odporności na infekcje, bóle mięśniowe, zmęczenie, apatię i brak apetytu. Jesteśmy narażenie na występowanie szkorbutu objawiającego się obrzękami i krwawieniem z dziąseł oraz wypadaniem zębów.