Poniedziałkowe spotkanie odbyło się w sali kameralnej Biłgorajskiego Centrum Kultury. Do udziału w wydarzeniu zaprosił kandydat do Sejmu Wiesław Różyński, obecny był również europarlamentarzysta Krzysztof Hetman. Na spotkaniu zjawiła się też druga kandydatka z PSL z powiatu biłgorajskiego Teresa Nowak.
Głównym celem spotkania była prezentacja kandydata i przekonanie do swoich poglądów. - Od urodzenia jestem związany z tym regionem, od zawsze mieszkam w Gromadzie, t utaj też spędziłem praktycznie całe swoje życie zawodowe. Jestem magistrem administracji, dyplom obroniłem na Uniwersytecie Marii Curie - Skłodowskiej. Od 2006 roku, z państwa woli jestem wójtem gminy Biłgoraj. Funkcję tę pełnię do dziś. Jestem głównym inicjatorem założenia Lokalnej Grupy Działania "Ziemia Biłgorajska" - mówi Wiesław Różyński i dodał: - Jestem zaangażowanym samorządowcem i działaczem społecznym. Rozwój gospodarczy i społeczny Regionu jest dla mnie priorytetem . W realizowane przedsięwzięcia wkładam maksimum wysiłku tak, by przyczyniały się do rozwoju gospodarczego zarówno gminy Biłgoraj, a poprzez to i całego Regionu Lubelskiego. Pasja w działaniu oraz skuteczność i doświadczenie - to cechy, które będą mi zawsze towarzyszyły.
Kandydat PSL stwierdził, że doświadczenie zawodowe, które zdobył upoważnia go do reprezentowania regionu w Parlamencie.
Wiesław Różyński zaznaczył też, że utożsamia się z programem PSL, któremu będzie wierny sprawując mandat posła na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej. A program zakłada m.in.: dobrowolny ZUS dla przedsiębiorcy, emeryturę wypłacaną bez podatku, wsparcie rolnictwa, rozwijanie programów "Mój prąd" i "Czyste powietrze". - Ze względu na podejmowaną przeze mnie wcześniejszą działalność najbliżej mi do samorządu, ale bliskie mi także jest wspieranie młodzieży. Niezwykle ważne jest także podejmowanie zadań ułatwiających funkcjonowanie młodym przedsiębiorcom - mówił Różyński i dodał, że właśnie w tym celu powstało Biłgorajskie Centrum Obsługi Inwestora, którego jednym z założycieli jest właśnie gmina Biłgoraj.
Dodatkowo kandydat na posła zaznaczył, że niezwykle istotne jest położenie nacisku na tradycyjną, zdrową żywność. - Zanika nasza tradycyjna żywość, nie ma wsparcia dla osób wytwarzających regionalne produkty, trzeba to zmienić. Często zdrowe produkty są bardzo drogie, a zarabiają na tym pośrednicy, dlatego proponujemy zerowy VAT na warzywa i owoce - mówił.
Poparcia kandydatowi udzielił europoseł Krzysztof Hetman, który podkreślając zalety Wiesława Różyńskiego zaznaczył, że jego doświadczenie w pracy samorządowej z pewnością pomoże w działalności parlamentarnej.