Półtoragodzinny koncert odbył się w ramach, corocznej mikołajkowej trasy koncertowej Majki Jeżowskiej. - Od kilkunastu lat organizujemy tego typu wydarzenia, rozsyłając zaproszenia do wszystkich szkół i przedszkoli. Z tego terenu na nasze zaproszenia odpowiedziało kilkanaście placówek, które były zainteresowane udziałem w koncercie - powiedział Rafał Wilczyński, właściciel agencji koncertowej Red-Art z Łodzi, organizator wtorkowego wydarzenia.
Majka Jeżowska koncertowała w Biłgoraju nie po raz pierwszy. Przy jej piosenkach dzieci miały okazję pobawić się pięć lat temu. Wtedy koncert odbył się w Zespole Szkół Budowlanych i Ogólnokształcących. - Na pewno część z tych dzieciaków widziała mnie po raz pierwszy i nie zna moich piosenek, a takie koncerty służą propagowaniu mojej twórczości, której nie można ani usłyszeć w radiu, ani w telewizji, ponieważ twórczość dla dzieci to coś, czym nie zajmują się media - powiedziała artystka tuż po występie. - Ja uprawiam edukację muzyczną i społeczną od ponad dwudziestu lat z pomocą nauczycieli i rodziców, ponieważ to oni przedstawiają moją osobę dzieciom - dodała.
Trzeba zaznaczyć, że większość znanych i bardzo lubianych piosenek, na których wychowuje się już kolejne pokolenie to dzieło samej Majki Jeżowskiej. To ona skomponowała muzykę, natomiast słowa napisali m.in. Jacek Cygan i Agnieszka Osiecka. - Są to osoby, które ważyły każde słowo, dlatego ja dziś bardzo ubolewam nad tym, że twórczość dla dzieci jest undergroundowa - stwierdziła Majka Jeżowska.
A jak gwiazda piosenki dziecięcej trafiła do Biłgoraja? - Jakieś pół roku temu skontaktowaliśmy się z agencją, która ma z Majką Jeżowską umowę i organizuje jej trasy koncertowe. Wtedy wyraziliśmy chęć goszczenia piosenkarki z możliwością udostępnienia, na dogodnych warunkach, sali na jej koncert - powiedział p.o. dyrektora OSiR Mieczysław Jamroz.
Hala sportowa sprawdziła się doskonale i to nie tylko ze względu ma wystarczającą ilość miejsca, nawet dla tak sporej ilości dzieci, ale także ze względu na dobrą akustykę. - Wszyscy występujący tu artyści, chwalą jakość dźwięku, a mieliśmy już kilka większych imprez, jak chociażby występ Kabaretu Moralnego Niepokoju - dodał Jamroz.
Niestety tylko nieliczne placówki z Biłgoraja postanowiły wziąć udział w imprezie. Większość przyjechała z okolicznych miejscowości tj. Frampol, Goraj, Gózd Lipiński, czy Tereszpol Zaorenda.
Bilet wstępu kosztował 11 zł od osoby. - Natomiast dzieci pochodzące z rodzin wielodzietnych lub będące wychowankami domów dziecka mają zapewniony bezpłatny wstęp na organizowane przez nas koncerty Majki Jeżowskiej - dodał Wilczyński.
- Takie wydarzenie to naprawę świetna rzecz, patrząc na bawiące się i zadowolone dzieci usta same się uśmiechają - podsumował p.o. dyrektora OSiR.