Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  
Przeczytaj:
Rozmiar tekstu:
AAA
KRAJ Artykuł sponsorowany
2019.07.12 12:07

Cappuccino - jak je przygotować? Jak podawać?

Kawy różnego rodzaju są chętnie pite na całym świecie o różnych porach dnia. W kawiarniach dostaniemy już nie tylko klasyczne espresso, ale także wiele odmian kawowych napojów, które zachwycają smakiem i aromatem. Najczęściej stosowanym dodatkiem do kawy jest mleko. W zależności od jego ilości i stopnia spienienia można uzyskać różnorodne kawowe napoje. Jedną z lubianych przez wiele osób kaw z dodatkiem mleka jest cappuccino. Czym właściwie jest ta kawa? Jak się ją przygotowuje?
Cappuccino - jak je przygotować? Jak podawać?
Cappuccino - jak je przygotować? Jak podawać?

Cappuccino - co to za kawa?

Cappuccino to jedna z ulubionych włoskich kaw. Jej nazwa wywodzi się od koloru, który przypomina barwę habitów noszonych przez kapucynów. Przygotowuje się ją na bazie klasycznego espresso z dodatkiem mocno spienionego mleka. Zazwyczaj do 25 ml mocnego naparu kawowego dodaje się 125 ml mleka. Warto jednak pamiętać, że przed spienieniem mleko powinno mieć objętość ok. 100 ml - spienianie zwiększy jego objętość. Warto zwrócić uwagę na to, że klasyczne cappuccino powinno mieć grubą piankę - nawet o grubości ok. 2 cm. Jeżeli chcesz poznać inne rodzaje kawy, w tym te z dodatkiem mleka, zajrzyj do artykułu Rodzaje kaw - czy wiesz co je odróżnia?

Jak przygotowuje się cappuccino?

Klasyczne cappuccino powinno mieć objętość 150 ml. Składa na nie się 25 ml espresso oraz 100 ml mleka, które po spienieniu powinno zwiększyć swoją objętość do 125 ml. Niekiedy w kawiarniach, ale szczególnie w domach przygotowuje się cappuccino o innych objętościach. W pierwszej kolejności do przygotowania aromatycznego cappuccino należy zaparzyć espresso. Następnie należy spienić mleko. W ekspresach do kawy używa się do tego specjalnej dyszy z gorącą parą. Do spieniania można użyć również elektrycznego spieniacza. Po spienieniu mleko dolewa się powoli do kawy. Ważne, żeby piana miała kremową konsystencję oraz odpowiednią grubość. Tradycyjnie cappuccino podaje się w porcelanowych, wcześniej lekko podgrzanych filiżankach o grubych ściankach. Czasami piankę cappuccino posypuje się tarkowaną czekoladą lub kakao.

Red.
REKLAMA
Oceń:
0 głosów
Red. dodany
 
Odsłon: 3017
Dodaj zdjęcie

Waszym zdaniem (1)

Podaj login i hasło:
Login:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Zarejestruj się
Jesteś już zarejestrowany na bilgorajska.pl? Zaloguj się
Imie lub nazwa:
Treść komentarza:
Przepisz niebieski tekst z obrazka wyżej:
Na forum istnieje możliwość oceny wypowiedzi, można oddawać głosy pozytywne jak i negatywne.
Ostatnio dodane komentarze
Pablo Escobar   Kapuczino
15 lipca 2019
+1
-0
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
reklama
REKLAMA
REKLAMA

Najpopularniejsze

REKLAMA
Gazetka Lidl - Zobacz aktualne promocje i nowe gazetki na stronie Moja Gazetka
REKLAMA
14 grudnia 2024 Biłgoraj
Biłgorajski Weekend Cudów - Szlachetna Paczka na finiszu
W dniach 13 i 14 grudnia w Biłgoraju odbywa się finał Szlachetnej Paczki - znanej inicjatywy społecznej, która łączy darczyńców z potrzebującymi rodzinami. Tegoroczny sztab lokalny działa w Biłgorajskim Centrum Kultury.
w środę, godzina 13:45 Region
Zmiany w kierownictwie Roztoczańskiego Parku Narodowego
w środę, godzina 23:21 Andrzejówka
Pożar domu w gminie Biłgoraj
 
telRedakcja telefon

533 188 100

alarmSkrzynka alarmowa

alert@bilgorajska.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@bilgorajska.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball