Shari, czyli ryż zakwaszony
Najważniejszym składnikiem pysznego sushi jest shari, czyli zakwaszony ryż, który stosowany jest w kuchni japońskiej na co dzień. Najpierw gotowany, później uzupełniany o ocet i jajka, jarzyny, grzyby, wodorosty, skorupiaki, czy ryby, cechuje się nieco innym posmakiem. Jego ziarenka mają jakieś pięć milimetrów, a ich kształt można uznać za lekko zaokrąglony. Posiadają sporą zawartość amylopektyny, dlatego nie stanowi większej trudności wykorzystanie tego gatunku akurat do robienia sushi, które wymaga swego rodzaju elastyczności oraz dobrego sklejania się ziarenek.
Na miarę europejską
Oczywiście wyżej scharakteryzowany produkt, jakim jest ryż shari ciężko dostać w Polsce, lecz nie oznacza to, że nie mamy sposobności przyrządzenia w naszych warunkach europejskich sushi z prawdziwego zdarzenia. Istnieje cała masa wysokiej klasy odmian azjatyckich ryżu, jakie posiadają sporo skrobi gwarantującej idealną do zwijania rolek strukturę. Po ugotowaniu kulki łatwo lepią się, a co za tym idzie nie musimy się obawiać o zniszczenie ich eleganckiej formy. Wysokiej klasy ryż do sushi, jaki stworzony został właśnie z myślą o przyrządzaniu z niego sushi prezentuje Harmonia Smaków - bogato zaopatrzony sklep internetowy z azjatyckimi artykułami żywnościowymi. Lepki, kleisty, a przy tym przepyszny w swym smaku i dodatkowo pełny wartościowych składników, idealnie nadaje się do regularnego zastosowania w kuchni.
Chytry dwa razy traci
Niestety, oszczędność na ryżu, który stanowi podstawę sushi, może sprawić, iż danie zupełnie nam nie wyjdzie. Decydując się zatem na przygotowanie omawianego specjału, trzeba zainwestować w solidny produkt, odznaczający się tak zwanymi mlecznymi ziarnami, a więc krótkimi a nie długimi. Z niego dużo prościej kształtuje się rolki. Co więcej, ryż musi być przyprawiony solidnej jakości octem, specjalnym dodatkiem do sushi. W warunkach domowych można przyrządzić perfekcyjne krążki, ale istotne jest w tym zakresie przestrzeganie kilku podstawowych zasad. Zaczynamy od doboru odpowiednich proporcji poszczególnych składników, a mianowicie - na jedną szklankę ryżu przypada jedna szklanka wody. Pamiętajmy, żeby ziarenka gotowanego ryżu najpierw skrupulatnie przepłukać w zimnej wodzie. Zalany wrzątkiem, ma odczekać w naczyniu około dziesięciu minut. Po tym czasie nakładamy na wierzch pokrywkę i znowu "parzymy" ryż kolejny kwadrans. Wtedy dodajemy zaprawę octową. W sklepie Harmonia Smaku można znaleźć szeroką gamę rozmaitych produktów z kategorii przydatnych akcesoriów do robienia sushi, w tym wyżej wspomniany ocet ryżowy. Na koniec wskazówka dotycząca samego lepienia kulek - zanim przystąpisz do ich formowania, ostudź ryż.