Stefan Knapp - wybitny artysta, ambasador rodzinnego miasta podarował w 1974 roku Biłgorajowi obraz, który od 1979 roku znajduje się w Liceum Ogólnokształcącym im. ONZ w Biłgoraju. "Portret Kopernika" to niezwykły dar wykonany unikatową, typową dla twórczości Knappa techniką malowania emalią na metalowej płycie. Obecnie obraz umieszczony jest na holu I piętra LO im. OZN.
Dzięki staraniom wielu osób, w tym absolwentów szkoły, m. in. Marka Świcy, dyrektora Muzeum Fotografii w Krakowie, by przywrócić świetność dziełu sztuki i stworzyć dla niego oprawę malarską powstał projekt "Odkryjmy Kopernika". Pomysł na zagospodarowanie przestrzeni wokół Kopernika został opracowany przez współczesnego, krakowskiego artystę - Piotra Lutyńskiego. Tłem dla portretu są specjalnie namalowane na tę okazję "kosmiczne" obrazy Lutyńskiego oraz prace wykonane przez uczniów liceum, w ramach warsztatów malarskich, które odbyły się w połowie kwietnia br. Relację z tego wydarzenia znajdą Państwo pod adresem Młodzież stworzyła oprawę dla Kopernika. W ramach akcji odbyła się też zbiórka publiczna połączona z plenerem malarskim oraz ze wspólną zabawą z zaproszonymi gośćmi, o tym pisaliśmy w artykule pt. Zatańczyli dla Kopernika.
Podsumowanie całego projektu nastąpiło w sobotę, 7 października. - Młodzież otworzyła nową przestrzeń, myślę, że cała szkoła się zmieniła od tego momentu. Nie musimy rozumieć tych prac, wystarczy się im przyglądać - mówił Piotr Lutyński.
- Cieszę się, że inspiracja, która wyszła od Aliny Dzido, Anny Furmanek, od dyrektorów Mariana Klechy i Jolanty Rycyk mogła być tu zrealizowana. Wszystko zaczęło się od Kopernika, teraz szkoła się zminiła tak, że z dumą mogę powiedzieć, iż jest to szkoła na miarę XXI wieku - dodał Marek Świca.
Wydarzenie odbyło się w ramach obchodów jubileuszu 80-lecia LO im. ONZ. Relację znajdą Państwo pod adresem Uroczyste obchody jubileuszu 80-lecia LO im. ONZ w Biłgoraju.